X

Israelul lasă să planeze îndoiala cu privire la anexările preconizate de planul de pace american

Israelul a lăsat joi să planeze îndoiala cu privire la punerea în aplicare a proiectului american menit să pună capăt conflictului israeliano-palestinian, care prevede anexarea de către statul evreu a unor largi porţiuni din Cisiordania, relatează AFP, scrie news.ro.

Acest plan, prezentat marţi la Washington de către preşedintele american Donald Trump, alături de premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu – aflat în campanie electorală -, a fost primit favorabil de israelieni, dar foarte ostil de către palestinieni.

El prevede, între alte puncte sensibile, anexarea de către israel a coloniilor evreieşti din Cisiordania ocupată – şi mai ales a Văii Iordanului, care urmează să devină frontiera de est a Israelului.

Citește și : Josep Borrell: UE nu este completă fără Balcani

Catalogate drept ”vitale” de către Netanyahu, aceste zone pot fi anexate ”de îndată”, a apreciat imediat ambasadorul Statelor Unite David Friedman.

Însă arhitectul proiectului american, ginerel şi consilierul preşedintelui american Jared Kushner şi-a exprimat ”speranţa ca ei (Guvernul israelian) să aştepte până după alegerile” israeliene pentru a anexa sectoarele desemnate în plan.

Iar după ce s-a felicitat de acest plan, Guvernul israelian părea joi să bată pasul pe loc. Executivul urmează să se reunească duminică, însă biroul premierului nu a dorit să confirme dacă anexările se află pe ordinea de zi a reuniunii.

Alegeri legislative sunt prevăzute la 2 martie, în care Netanyahu urmează, a treia oară la rând – în mai puţin de un an – să-l înfrunte pe principalul său rival Benny Gantz, cu obiectivul de a rămâne la putere.

”OPORTUNITATE UNICĂ”

”Vom începe să lucrăm la partea tehnică încă de acum, însă cred că avem nevoie de un Guvern israelian în funcţie pentru a avansa”, a subliniat Jared Kushner într-un interviu acordat Gzero.

Partidul Likud lui Netanyahu – inculpat de corupţie – nu a reuşit să formeze o coaliţie în urma primelor două rânduri de alegeri şi nimic nu arată că ar fi în măsură să adune suficiente voturi după scrutinul de la 2 martie.

De marţi, dreapta israeliană îl îndeamnăpe premier să pună în aplicare cât mai rapid planul american.

”Tot ceea ce va fi amânat după alegeri nu va mai avea loc niciiodată. Toată lumea o ştie. Fiecare colonie, fiecare petec de pământ (anexat) amânat după alegeri va rămâne în afara (Israelului) încă 50 de ani”, a apreciat miercuri ministrul israelian al Apărării Naftali Bennet.

”Dacă întârziem sau atenuăm implementarea suveranităţii noastre, oportunitatea secolului va deveni oportunitatea ratată a secolului”, a subliniat el.

Ministrul israelian al Turismului Yariv Levin, aflat joi într-o vizită, împreună cu Netanyahu, la Moscova, a dat asigurări, la postul de radio al armatei israeliene, că Guvermul doreşte să ia o decizie cu privire la anexare ”cât mai curând posibil”.

TIR DE RACHETĂ

În întâlnirea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin, Netanyahu nu a făcut vreo aluzie la vreo eventuală anexare, subliniind însă că planul american este o ”oportunitate unică” de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian.

Putin a evocat, la rândul său, proiectul Washingtonului într-o conferinţă de presă.

Comunitatea internaţională consideră coloniile evreieşti din Cisiordania ilegale prin prisma dreptului internaţional, iar orice încercare de anexare a teritoriilor palestiniene de către Israel ar putea să provoace o frondă diplomatică.

Respins atât de către mişcarea islamistă Hamas, la putere în Fâşia Gaza, cât şi de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, planul american a provocat doar câteva manifestaţii, pătate de violenţe rare.

Citește și : Avansul economiei americane a ratat anul trecut ţinta de 3% a administraţiei Trump

Un tir de rachetă a avut loc miercuri seara, din Fâşia Gaza către Israel. Ca răspuns, armata israeliană a anunţat că a atacat ”o serie de ţinte” cu legături cu Hamasul în sudul enclavei palestiniene.

Armata a desfăşurat, de asemenea, miercuri seara, trupe suplimentare în Cisiordania şi în apropiere de bariera de securitate cu enclava palestiniană Fâşia Gaza, pentru a ”minimaliza riscurile unei deflagraţii”, a declarat pentru AFP un oficial miliar israelian.

Iar poliţia israeliană a anunţat că şi-a consolidat efectivele în interiorul şi în jurul Ierusalimului, în vederea rugăciunii săptămânale musulmane, vineri, pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului.

 

Tags: Benjamin NetanyahuBenny GantzDonald TrumpisraelJared Kushnerwashington
Categorii: Sinteze