Israelul ”obstrucţionează” accesul la victimele atacului din 7 octombrie

Publicat:

Israelul ”obstrucţionează” accesul la victimele atacului din 7 octombrie

Israelul “obstrucţionează” accesul la victimele atacului grupării Hamas din 7 octombrie 2023, au denunţat marţi anchetatori ONU, sugerând o “lipsă de cooperare” din partea autorităţilor israeliene, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Deplâng faptul că oamenilor din Israel care doresc să vorbească cu noi le este refuzată această posibilitate, întrucât nu putem intra în Israel”, a declarat Navi Pillay, şefa Comisiei de anchetă a ONU cu privire la încălcările drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel.


Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor va vota săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel – Stiripesurse.md

Comisia, creată în 2021 de către Consiliul ONU pentru drepturile omului, a prezentat un raport de activitate în faţa diplomaţilor la Geneva în cadrul unei reuniuni organizate de Egipt.

Israelul ”obstrucţionează” accesul la victimele atacului din 7 octombrie

Pillay – fost Înalt comisar pentru drepturile omului, fost preşedinte al Tribunalului Penal Internaţional pentru Rwanda şi fost judecător la Curtea Penală Internaţională (CPI) – a explicat că respectiva comisie pe care o prezida examinează “crimele” comise în timpul atacului de către gruparea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului, precum şi pe cele comise de atunci de forţele israeliene în Fâşia Gaza şi în Cisiordania.

Comisia îşi va prezenta concluziile în luna iunie, a adăugat ea.

“Până în prezent, în ceea ce priveşte Israelul, ne-am confruntat nu doar cu o lipsă de cooperare, ci şi cu o obstrucţionare activă a eforturilor noastre de a strânge probe de la martori şi victime israeliene ale evenimentelor care au avut loc în sudul Israelului la 7 octombrie”, a adăugat un alt anchetator, australianul Chris Sidoti.

Israelul ”obstrucţionează” accesul la victimele atacului din 7 octombrie

“Avem contacte cu multe persoane, dar ne-ar plăcea să fie mai multe”, a subliniat Sidoti.

“Profit de această ocazie pentru a face încă o dată apel atât la guvernul israelian să coopereze, cât şi la victimele şi martorii evenimentelor din sudul Israelului să contacteze comisia de anchetă pentru a ne spune ceea ce au trăit”, a adăugat el.

Israelul ”obstrucţionează” accesul la victimele atacului din 7 octombrie

Comisia a fost înfiinţată în urma războiului de 11 zile între Israel şi Hamas în mai 2021, dar are de asemenea mandat de a studia toate cauzele profunde ale conflictului israeliano-palestinian.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie 2023, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP în baza cifrelor oficiale israeliene.

Israelul a lansat ca represalii o operaţiune militară în Fâşia Gaza care a făcut până în prezent 33.797 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

R.Moldova va trebui să accepte muncitori din India pentru a acoperi deficitul forței de muncă (experți)

R.Moldova va trebui să accepte muncitori din India pentru a acoperi deficitul forței de muncă (experți) Tendința pe piața muncii este ca în următoarea perioadă...

Mai mult de un milion de persoane, recenzate de la lansarea Recensământului populației și locuințelor

 Mai mult de un MILION de persoane, recenzate de la lansarea Recensământului populației și locuințelor Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că, de la lansarea...

Principalul suspect în cazul omorului tinerei Ana-Maria Guja nu va trece poligraful. Solicitarea, respinsă de procuror

Principalul suspect în cazul omorului tinerei Ana-Maria Guja nu va trece poligraful. Solicitarea, respinsă de procuror Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului tinerei în...

Charles Michel: Războiul Rusiei în Ucraina întăreşte argumentele UE pentru o nouă extindere

Charles Michel: Războiul Rusiei în Ucraina întăreşte argumentele UE pentru o nouă extindere Invazia din 2022 a Rusiei în Ucraina a dat un nou impuls...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.