Italia a restituit Mexicului 43 de artefacte precolumbiene

Publicat:

Mexicul a recuperat 43 de artefacte precolumbiene care au fost restituite în mod voluntar de către Italia, a anunţat luni Ministerul mexican al Afacerilor Externe, potrivit DPA, potrivit agerpres.

Artefactele au ajuns luni în Ciudad de Mexico cu o aeronavă Aeromexico de la Roma, a precizat guvernul mexican.


Citeşte şi: Fostul preşedinte taiwanez face o vizită în China: ‘Suntem chinezi cu toţii!’ – Black News

Obiectele, care aparţineau mai multor culturi precolumbiene şi datează, în mare parte, din secolele III-VII d.Hr., au fost recuperate de către poliţia italiană în urma mai multor investigaţii, au declarat luni carabinierii.

Ele au fost predate vineri, la Roma, ministrului mexican al Culturii, Alejandra Frausto Guerrero.

“Astăzi, prietenia dintre Mexic şi Italia este încununată cu un act extraordinar de generozitate; 43 de piese de istorie mexicană încep întoarcerea la originea lor, 43 de fragmente de culturi străvechi care sunt esenţa măreţiei ţării noastre”, a declarat Frausto Guerrero.

Ministrul a adăugat că, în special în ultimii patru ani, Mexicul s-a pronunţat împotriva scoaterii la licitaţie a unor artefacte aparţinând culturilor mexicane.

“În Mexic, această mişcare a căpătat un mare avânt şi este puternic promovată de către preşedintele Andrés Manuel López Obrador”, a subliniat Frausto Guerrero.

Ministrul a precizat că acest aspect a trezit conştiinţa colecţionarilor, a companiilor private şi a cetăţenilor din diferite părţi ale lumii, inclusiv din Italia şi Germania, care au restituit în mod voluntar artefacte prehispanice Mexicului.

Citeşte şi: Primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina – Black News

Până în acest moment, circa 11.500 de artefacte arheologice şi istorice au fost recuperate şi mai multe licitaţii au fost anulate, a detaliat ea.

În 2021, o licitaţie în care au fost scoase la vânzare artefacte precolumbiene a avut loc la Munchen, spre nemulţumirea naţiunilor latino-americane. Guvernul mexican ceruse ca licitaţia să fie anulată, explicând că 74 dintre cele 324 de artefacte implicate aparţineau Mexicului şi că vânzarea lor reprezintă o infracţiune conform legislaţiei mexicane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.