X

Italia : Un judecător din Sicilia a anulat punerea sub sechestru a navei organizaţiei spaniole Proactiva Open Arms

Un judecător din oraşul italian Ragusa (Sicilia) a anulat luni punerea sub sechestru a navei organizaţiei neguvernamentale spaniole Proactiva Open Arms, blocată de la jumătatea lunii martie în portul Pozzalo, din cauza suspiciunilor de ajutor pentru imigraţia clandestină, a anunţat organizaţia, relatează AFP, conform agerpres.

Ancheta vizează trei responsabili ai organizaţiei neguvernamentale după o operaţiune de salvare în cursul căreia membrii personalului navei Proactiva Open Arms au refuzat să-i predea pazei de coastă libiene pe migranţii salvaţi în largul coastelor Libiei.

Citește și : Informaţii contradictorii legate de misiunea OIAC din Siria. Londra şi Kremlinul ‘se bat cap în cap’

Luni, judecătorul a făcut cunoscut că Libia ”nu este în măsură să-i reprimească pe migranţii salvaţi, respectând drepturile lor fundamentale”, şi a estimat că organizaţia a acţionat prin urmare ”în stare de necesitate”.

”Acesta nu este decât un prim pas şi o veste bună. Open Arms a fost eliberată, dar ancheta Parchetului din Catania pentru asociere cu răufăcători şi a celui din Ragusa referitoare la ajutorul pentru imigraţia clandestină continuă”, a comentat Oscar Camps, fondatorul organizaţiei neguvernamentale, pe Twitter.

Controversata operaţiune de salvare a avut loc pe 15 martie, în timp ce paza de coastă italiană i-a semnalat navei Open Arms două ambarcaţiuni în dificultate aflate la o distanţă de 73 de mile marine în largul Libiei, precizând apoi că autorităţile de la Tripoli se ocupă de coordonarea operaţiunilor.

Open Arms a început să-i salveze pe migranţi, dar a refuzat apoi să-i transfere la bordul unei vedete libiene care a ajuns mai târziu. Parchetele din Catania şi Ragusa estimează că migranţii trebuiau debarcaţi în Malta, portul cel mai apropiat, şi îi reproşează organizaţiei Open Arms că a făcut totul pentru a-i duce în Italia. ONG-ul a răspuns că Malta nu acceptă decât urgenţele medicale.

Citește și : 7 morţi şi 17 răniţi într-o închisoare de maximă securitate din SUA

În Spania, blocarea navei Open Arms a provocat o mişcare de sprijin sub sloganul ”Salvarea de vieţi nu este o crimă”, cu manifestaţii şi o petiţie online, care a strâns 312.000 de semnături, inclusiv pe cele ale actorilor Penelope Cruz şi Javier Bardem.

În urmă cu un an, circa zece nave ale unor ONG-uri patrulau în largul Libiei. Acum nu mai sunt decât două: Aquarius, a organizaţiilor SOS Méditerranée şi Médecins Sans Frontieres, şi Sea-Watch, a organizaţiei neguvernamentale germane cu acelaşi nume.

Open Arms este cea de-a doua navă reţinută de către justiţia italiană, după Iuventa, a organizaţiei germane Jugend Rettet, vara trecută. Alte ONG-uri şi-au suspendat operaţiunile din cauza ameninţărilor crescânde ale Marinei libiene şi a scăderii numărului de plecări (- 60 % din vara lui 2017).

Tags: CataniajudecatorlibiaONGPozzaloProactiva Open ArmsSicilia
Categorii: Diaspora