Iulian Muntean DEMISIONEAZĂ din CSM

Publicat:

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii Iulian Muntean anunță că urmează să-și depună cererea de demisie ca urmare a scandalului legat de dosarul penal pornit pe numele său. Potrivit lui Muntean, el a decis să facă acest pas pentru a nu compromite activitatea CSM.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Muntean a scris că a luat decizia de a-și anunța demisia pentru a nu compromite activitatea CSM.


Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

Iulian Muntean a menționat că pentru a participa la concursul pentru funcția de membru non-judecător al CSM a depus cazierul judiciar curat, fără alte declarații.

În postarea lui, Muntean a oferit și câteva explicații cu privire la concursul în baza căruia a fost ales membru la Consiliul Superior al Magistraturii.

„Pentru a participa la concurs am depus cazierul judiciar curat, alte declarații nu am depus. CHESTIONARUL PRIVIND INTEGRITATEA ETICĂ A FI COMPLETAT VOLUNTAR DE CANDIDAȚI și transmis Comisiei până la sfârșitul zilei de 1 iunie 2023 prin e-mail la adresa: [email protected] – este un chestionar ce poate/sau nu fi completat. Unii candidați au refuzat completarea acestui formular și au trecut Pre-Vetting-ul. Eu l-am completat pentru prima dată! Mai mult, am semnat și am dat explicit acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, neavând nimic de ascuns. La întrebarea nr. 1: Ați fost vreodată parte la vreo cauză civilă, contravențională sau penală?”. Din Chestionar, răspunsul dat de mine a fost DA, cu indicarea tuturor cauzelor existente și care se regăseau în baze de date. Despre cazul în cauză am fost informat de către avocat că a fost clasat și nu trebuie menționat nicăieri. Cazul trebuie uitat”, a scris Muntean.

Membrul CSM precizează că nu știe dacă a fost sau nu favorizat în trecerea concursului, dar menționează că a răspuns la patru runde de întrebări: 19 întrebări, 70 de subîntrebări, 48 de solicitări de acte suplimentare și peste 110 documente confirmative expediate.6

Iulian Muntean confirmă că există un dosar penal pe numele acestuia, precizând că zeci de persoane au fost reținute în 2018, iar 90% dintre ele fac parte din personalul ASEM. Ba mai mult, el spune că a avut un singur contact cu Procuratura Anticorupție, în septembrie 2018, iar de atunci dosarul său nu a fost trimis în judecată.

„Avocatul mi-a confirmat în 2019, după alegeri, că acest caz a fost clasat, nu se regăsește nici într-o bază de date. În Raportul CNA 2016-2021, prezentat în plenul Parlamentului, în secțiunea despre scheme și grupuri criminale acest caz nu era. Însuși CNA în comunicatul său zice că aceste date nu au fost posibil de identificat din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registru”, a scris Muntean.

El a spus că, în perioada în care a fost instrumentat dosarul său, la Procuratura Anticorupție era o situație foarte complicată, în care foarte multe cazuri au fost puse la păstrare.

„Cred că multe cazuri sunt murate. Așa a lucrat în acele vremuri PA, posibil nu conlucrează cu alte organe ale statului, dar doar la solicitare sau posibil intenționat livrează informații. Și mă întreb cu ce scop? Oare jumătate de an nu a fost suficient pentru a interveni cu informații necesare și a nu compromite lucrul Comisiei Pre-Vetting, nimeni nu le-a interzis să intervină? Chiar m-aș fi bucurat dacă interveneau”, a mai scris Iulian Muntean.

Membrul CSM a ținut să menționeze că nu este membru al niciunui partid politic, iar pentru a nu compromite activitatea CSM, el a spus că își va depune cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului.

  Iulian Muntean, membrul proaspăt numit la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), fiind delegat de Parlament, este învinuit într-un dosar de corupție. Cazul este unul răsunător, din anul 2018, când mai mulți angajați ai Academiei de Studii Economice (ASEM) au fost reținuți pentru că ar fi luat mită.

În apărarea sa, Iulian Muntean susține că este vorba de un dosar fabricat la comanda lui Plahotniuc.

Cu o reacție a venit și Comisia Pre-Vetting, în dimineața zilei de 21 septembrie, menționând că în nici o informație furnizată Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia.

De asemenea, cu o reacție a venit și președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman, care a menționat că situația este gravă, în special reieșind din faptul că Iulian Muntean în calitatea lui de candidat la funcția de membru al CSM era obligat să prezinte Comisiei Pre-Vetting această informație.

Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

Pe 21 septembrie, Centrul Național Anticorupție a confirmat informațiile apărute în spațiul public, conform cărora noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean, are statut de învinuit într-o cauză penală.

Totodată, Comisia juridică, numiri și imunități din cadrul Parlamentului a efectuat audieri pe marginea scandalului în care este implicat noul membru CSM, Iulian Muntean.

De asemenea, și ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a cerut demisia lui Muntean după ce în spațiul public au apărut informații că membrul CSM este vizat într-un dosar penal.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.