X

Jānis Mažeiks a făcut o vizită în Transnistria

Șeful Delegației UE la Chișinău, Excelența sa, Jānis Mažeiks, a declarat că vizita în Transnistria a fost în contextul asasinării lui Oleg Horjan.

Declarația a fost făcută de Mažeiks într-un interviu pentru Deschide.md, transmite Știri.md.

Citeşte şi: Marea Neagră este dominată militar de Rusia, dar Occidentul o vrea în centrul strategiei NATO – Stiripesurse.md

„Vizita a fost în contextul dialogului nostru obișnuit și a discuțiilor cu oamenii din regiunea transnistreană, inclusiv cu factorii de decizie de acolo. Ceea ce a făcut acea vizită specială – a vizat omorul lui Oleg Horjan, care a avut loc câteva zile înainte de vizita mea. Acesta a fost unul din subiectele discutate cu autoritățile de acolo. Așteptările noastre sunt că acea crimă va fi investigată în mod prompt și corect. Pentru că nu e doar o crimă, ci faptul că el era un politician de opoziție și o persoană care a stat în închisoare, desigur că aceste lucruri aduc o sensibilitate sporită față de această situație. Noi sperăm că această crimă va fi investigată curând.

De asemenea, noi am discutat și alte subiecte de pe agendă, inclusiv despre relațiile comerciale, pentru că regiunea transnistreană face parte din DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător) cu Uniunea Europeană. Ei fiind parte din R. Moldova, beneficiază de acest acord.

Citeşte şi: Peste 1120 de refugiați ucraineni și-au găsit loc de muncă în Moldova – Stiripesurse.md

De asemenea, am vizitat o școală cu predare în limba română. Pentru că aceasta este la fel un domeniu, față de care suntem foarte apropiați. Sunt 6 școli, care se află pe teritoriul regiunii transnistrene și ne pare rău că nu sunt bune condițiile, în care acolo se studiază. Noi vom vedea ce se poate de făcut pentru ca să le oferim suport”, a spus acesta.

În context, ambasadorul UE a menționat că i-a făcut o plăcere vizita în stânga Nistrului: „ Proiectele noastre, pe care le implementăm, atât pe malul drept cât și pe malul stâng al Nistrului sunt niște exemple frumoase. Recent am vizitat Cetatea Tighina, care a fost restaurată din fonduri europene și care arată foarte bine, astfel că oamenii din dreapta Nistrului o pot vizita. A avut loc și un concert minunat cu participarea celor de la Moldovan National Youth Orchestra. Era clar că în acel caz noi am încercat să promovăm coeziunea socială și încrederea între oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului. Noi sperăm că același efect îl vor avea și celelalte proiecte pe care le desfășurăm”.

Tags: Cetatea TighinachisinauDCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător)Janis MazeiksOleg HorjanTransnistriauniunea europeana
Categorii: PoliticăȘtirile zilei