Japonia a comemorat victimele cutremurului şi tsunami-ului din urmă cu opt ani

Publicat:

Japonia a comemorat luni cutremurul urmat de un tsunami care a ucis aproximativ 18.500 de oameni la 11 martie 2011, o catastrofă naturală a cărei dimensiune tragică a fost amplificată de un accident nuclear la Fukushima, relatează AFP, scrie News.ro .

Un omagiu naţional li s-a adus victimelor, la Tokyo, în prezenţa prinţului Akishino, fiul mai mic al împăratului Akihito, şi a soţiei sale Kiko, care au reprezentat cuplul imperial.


Citește și : Consiliul Europei acuză Rusia de tortură în Cecenia

Premierul Shinzo Abe şi alţi membri ai Guvernului, dar şi familii ale victimelor şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au asistat la această ceremonie oficială, care are loc anual din 2012.

La ora locală 14.48 (7.46, ora României), ora la care cutremurul de magnitidinea 9 a avut loc în larg, s-a respectat un moment de tăcere.

Acest moment de reculegere a fost respectat de numeroşi japonezi, în diverse locuri din ţară, mai ales pe coasta de nord-est devastată.

Buchete de flori au fost depuse, de către familiile persoanelor date dispărute, pe coasta sinistrată.

Seismul şi tsunamiul, care a atins câteva zeci de metri înălţime în unele locuri, au cauzat în mod direct moartea a 18.430 de persoane, însă doar 15.897 de corpuri au fost găsite.

De asemenea, din cauza condiţiilor foarte dure de evacuare şi de viaţă în urma catastrofei naturale sau accidentului nuclear, morţile altor 3.700 de persoane sunt considerate ca decurgând din dramă, iar oamgiul adus luni le-a fost dedicat în egală măsură.

”Nu putem simţi decât tristeţe, gândidu-ne la suferinţa celor care şi-au pierdut membri ai familiei, părinţi sau prioeteni”, a declarat premierul Abe.

În opinia şefului Guvernului nipon, reconstrucţia avansează, însă zeci de mii de persoane se zbat în continuare în condiţii de viaţă foarte dificile.

Citește și : Theresa May se deplasează la Strasbourg pentru a încerca să finalizeze un acord privind Brexit

Guvernul vrea, imperativ, ca întreaga regiune devastată să facă figură bună la Jocurile Olipince de la Tokyo, în 2020, şi promite să accelereze şantierele.

Cu toate acestea, această voinţă, care presupune întoarcerea locuitorilor izgoniţi de acasă de radiaţiile de la Fukushima, îngrijorează organisme de apărarea drepturilor omului, care se tem cu privire la sănătatea pe termen lung a copiilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

Un an de la atacul Hamas în Israel – Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie

Un an de la atacul Hamas în Israel - Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie La un an după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.