Japonia intră în marea cursă a înarmării şi cumpără rachete cu rază lungă de acţiune

Publicat:

Japonia vrea să achiziţioneze rachete ofensive aer-sol pentru a contracara ameninţarea militară nord-coreeană, a declarat vineri ministrul japonez al apărării, Itsunori Onodera, proiectul urmând să pună sub semnul întrebării politica pacifistă a ţării, potrivit AFP, transmite agerpres. 

Itsunori Onodera a precizat că ministerul său intenţionează să ceară un buget special pentru anul bugetar care începe în aprilie 2018 pentru a achiziţiona rachete cu rază lungă de acţiune ce ar fi instalate pe avioanele de vânătoare.


Mass-media japoneze relatează că Ministerul Apărării ar vrea să achiziţioneze de la companii americane rachete de croazieră JASSM şi LRASM cu o rază de acţiune de 900 de kilometri.

Citeşte şi: Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi în Ierusalim, înainte de rugăciunea de pe Esplanada Moscheilor

Ministerul Apărării vrea de asemenea să cumpere rachete Joint Strike cu o rază de acţiune de 500 de km de la grupul norvegian Kongsberg Defence and Aerospace, conform unor informaţii din presă.

Aceste planuri vor stârni cel mai probabil controverse, deoarece Japonia a dus, de la sfârşitul războiului, o politică defensivă, în conformitate cu o Constituţie pacifistă, care interzice folosirea forţei ca mijloc de rezolvare a diferendelor internaţionale.

Aceste rachete au ca scop “să ne permită să facem faţă adversarului dintr-un loc situat dincolo de raza ameninţărilor”, a declarat ministrul, citat de presa japoneză.

Politica militară a Japoniei se limitează la autoapărare, iar ţara depinde de SUA pentru protecţia sa, în cadrul unei alianţe nipono-americane de securitate.

Testele cu rachetă ale Coreii de Nord reprezintă o “ameninţare iminentă” pentru Japonia, au transmis luni senatorii japonezi, în timp ce premierul nipon Shinzo Abe a declarat că discuţia cu Phenianul “nu are sens”.

Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie pentru Brexit

Camera superioară a Parlamentului nipon a adoptat luni în unanimitate o rezoluţie de protest împotriva celui mai recent test cu rachetă intercontinentală nord-coreean, la 29 noiembrie. Racheta s-a scufundat în Marea Japoniei.

Apelul Washingtonului de săptămâna trecută de a tăia toate relaţiile comerciale şi diplomatice cu Coreea de Nord a fost respins de Rusia şi China, susţinătoare ale negocierilor cu Phenianul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Planeta maimuţelor: Noul regat’ şi ‘Crime în imobil’, sezonul 4, între noutăţile lunii august la Disney+

'Planeta maimuţelor: Noul regat' şi 'Crime în imobil', sezonul 4, între noutăţile lunii august la Disney+ "Planeta maimuţelor: Noul regat", "Exploratorii oceanelor", o producţie National...

VIDEO – Kamala Harris, susţinută de cântăreaţa de rap Megan Thee Stallion în timpul unui miting

VIDEO - Kamala Harris, susţinută de cântăreaţa de rap Megan Thee Stallion în timpul unui miting Megan Thee Stallion a cântat marţi la Atlanta, la...

Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO în 2025

Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO în 2025 Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului...

FIFA și-a confirmat suportul pentru FMF

FIFA și-a confirmat suportul pentru FMF Conducerea Federației Moldovenești de Fotbal a avut astăzi o întrevedere oficială cu Președintele FIFA Gianni Infantino și Secretarul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.