Japonia îşi majorează bugetul pentru găzduirea trupelor americane

Publicat:

Camera reprezentanţilor, camera inferioară a parlamentului japonez (Dieta) a aprobat marţi un nou acord nipono-american asupra bugetului alocat de Tokyo pentru găzduirea forţelor SUA în Japonia, în baza căruia suma alocată pe următorii cinci ani ar urma să crească la peste 1000 de miliarde de yeni (aproape 9 miliarde de dolari), informează Kyodo, potrivit agerpres.

Bugetul alocat pe cinci ani începând din aprilie ar urma să crească astfel cu 75 de miliarde de yeni faţă de cel cheltuit în perioada 2016-2020, reflectând solicitările SUA ca Japonia să-şi asume o cotă mai mare din aceste costuri, pe fondul creşterii ambiţiilor chineze şi al deteriorării climatului de securitate în regiune.


Citeşte şi: Cu cât punem capăt mai devreme dezastrului GDPR din Europa, cu atât mai bine – Black News

Guvernul nipon speră ca noul buget să fie aprobat rapid şi de Camera consilierilor, camera superioară a Dietei, având în vedere că cel actual expiră în aprilie.

Tokyo şi Washingtonul au lansat negocierile privind noul buget pentru găzduirea forţelor americane în 2020, în perioada alegerilor din SUA, extinzând totodată acordul anterior cu un an.

Cea mai mare sumă alocată până acum de Tokyo în acest scop a fost de 1,35 mii de miliarde de yeni pe cinci ani fiscali, începând din 1996.

Vezi şi: Protest anti-război, în direct la televiziunea de stat din Rusia – VIDEO – Black News

Noul buget acoperă şi costul unui sistem avansat care urmează să fie folosit în exerciţii comune ale Forţelor de autoapărare nipone şi ale militarilor americani, precum şi construirea de noi facilităţi, inclusiv hangare.

Date fiind criticile pe plan intern privind costurile curentului electric, combustibilului şi apei consumate la bazele SUA din Japonia, suma alocată acestora va fi redusă treptat, menţionează Kyodo.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni O femeie a ajuns la spital, după ce a fost bătută crunt și...

Atenție! Avem resurse de apă limitate

Atenție! Avem resurse de apă limitate Resursele de apă ale Republicii Moldova sunt limitate, avertizează vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu. Citește și: Patru vameși au...

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului...

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție Patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), într-un dosar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.