Japonia se opune unui proiect submarin al Rusiei în insulele Kurile

Publicat:

Japonia a protestat vehement, luni, împotriva proiectului Rusiei de a trage cabluri de fibră optică între insula rusă Sahalin şi insulele disputate între cele două ţări, informează AFP, potrivit agerpres.

“Este extrem de deplorabil ca un asemenea proiect să fie întreprins în cadrul unei ocupaţii ruse care nu are o bază legală”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga.


Citeşte şi: Un avion de vânătoare american s-a prăbuşit în mare

Cotidianul nipon Sankei Shimbun a informat săptămâna aceasta că Rusia prevede să instaleze cabluri între Sahalin şi patru insule.

Anexate de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Kurilele de Sud (denumite “Teritoriile din Nord” de Japonia) fac oficial parte din regiunea rusă Sahalin, însă sunt revendicate de Japonia. Această dispută împiedică de 70 de ani semnarea unui tratat de pace între cele două ţări.

Sankei preciza că Moscova a prevenit Tokyo în legătură cu acest proiect, care ar urma să fie realizat de societatea chineză Huawei Technologies.

“Am protestat pe cale diplomatică pe lângă Rusia şi China”, a declarat Suga, adăugând că Japonia “va negocia răbdător cu Rusia”.

Citeşte şi: Preşedintele SUA se dezlănţuie împotriva aliaţilor din NATO

Disputa nu a fost încă rezolvată, în pofida unei intensificări a contactelor între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul nipon, Shinzo Abe, în timpul cărora a fost emisă ideea unei folosiri economice în comun a acestor mici insule.

Controlul asupra acestor insule le asigură navelor de război şi submarinelor Flotei Ruse din Pacific un acces permanent la Oceanul Pacific, datorită unei strâmtori ale cărei ape nu îngheaţă în timpul iernii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.