Japonia pierde titlul de a treia cea mare economie mondială, după ce a intrat în recesiune. Ce țară europeană îi ia locul

Publicat:

Japonia pierde titlul de a treia cea mare economie mondială, după ce a intrat în recesiune. Ce țară europeană îi ia locul

Japonia a fost eclipsată de Germania ca a treia cea mai mare economie a lumii și a intrat în recesiune, potrivit datelor publicate joi, în timp ce țara se luptă cu un yen slab și cu o populație îmbătrânită și în scădere.

Citește și Mircea Geoană: „Rusia nu are capacitățile militare pentru a pune în pericol R. Moldova”


Economia Japoniei, acum a patra cea mai mare din lume, a crescut cu 1,9% în 2023 în termeni nominali – ceea ce înseamnă că nu este ajustată pentru inflație – dar în dolari, produsul său intern brut (PIB) s-a situat la 4,2 mld. dolari, față de 4,5 mld. dolari pentru Germania, transmite The Guardian.

Schimbarea, care intervine la mai mult de un deceniu după ce a cedat locul al doilea Chinei, a fost atribuită scăderilor puternice ale yenului în raport cu dolarul din ultimii doi ani. Un yen mai slab afectează profiturile din exporturi atunci când veniturile sunt repatriate. Moneda japoneză a scăzut cu aproape o cincime față de dolarul american în 2022 și 2023, inclusiv o scădere de 7% anul trecut.

La fel ca Japonia, Germania este săracă în resurse, are o populație îmbătrânită și este puternic dependentă de exporturi. Cea mai mare economie a Europei a fost, de asemenea, zguduită de creșterea prețurilor la energie cauzată de războiul Rusiei în Ucraina, de creșterea ratelor dobânzilor în zona euro și de o lipsă cronică de forță de muncă calificată.

În timp ce producătorii japonezi de automobile și alți exportatori au beneficiat de un yen slab – care face ca bunurile lor să fie mai ieftine pe piața internațională – criza de forță de muncă din această țară este mai gravă decât cea din Germania și se luptă să rezolve problema ratei scăzute a natalității.

Japonia pierde titlul de a treia cea mare economie mondială, după ce a intrat în recesiune. Ce țară europeană îi ia locul

Eșecul încercărilor guvernului de a crește rata natalității înseamnă că se așteaptă ca deficitul cronic de forță de muncă să se agraveze, chiar dacă țara primește un număr record de lucrători străini.

Ministrul pentru revitalizarea economiei, Yoshitaka Shindo, a declarat reporterilor că faptul că Germania a depășit Japonia a arătat că este “imperativ” să se promoveze reforme structurale, inclusiv să se aducă mai multe femei în muncă cu normă întreagă și să se reducă barierele în calea investițiilor străine.

Japonia pierde titlul de a treia cea mare economie mondială, după ce a intrat în recesiune. Ce țară europeană îi ia locul

Vom desfășura toate măsurile politice pentru a sprijini creșterile salariale” pentru a încuraja creșterea determinată de cerere, a declarat Shindo, potrivit agenției de presă Kyodo.

Datele de joi au arătat că PIB-ul real – valoarea totală a bunurilor și serviciilor – a scăzut cu 0,1% în ultimele trei luni ale anului 2023 față de trimestrul precedent, din cauza cheltuielilor slabe ale gospodăriilor și întreprinderilor, potrivit biroului cabinetului.

Consumul privat, care reprezintă mai mult de jumătate din întreaga activitate economică din Japonia, a scăzut cu 0,2%, deoarece gospodăriile s-au confruntat cu creșterea costului vieții și cu o scădere a salariilor reale.

De asemenea, creșterea pentru trimestrul anterior a fost revizuită în scădere la -0,8%, ceea ce înseamnă că Japonia se află în recesiune tehnică – definită în mod obișnuit ca două trimestre consecutive de contracție.

În anii de boom din anii ’70 și ’80, unii au prezis că, datorită exporturilor de automobile și electronice de consum ieftine și de bună calitate, Japonia va depăși SUA ca cea mai mare economie a lumii.

În schimb, explozia economiei japoneze, cu o bulă de active la începutul anilor 1990, a dus la câteva “decenii pierdute” de stagnare economică și deflație.

Cele mai recente date reflectă realitățile unei Japonii mai slabe – una care se poate aștepta să aibă o prezență mai redusă în economia globală, a declarat Tetsuji Okazaki, profesor de economie la Universitatea din Tokyo. “În urmă cu câțiva ani, Japonia se mândrea cu un sector auto puternic, de exemplu. Dar, odată cu apariția vehiculelor electrice, chiar și acest avantaj a fost zdruncinat”, a spus el.

În 2010, statutul nou dobândit de China ca a doua mare economie a lumii a provocat un atac de conștiință în Japonia cu privire la capacitatea sa de a ține pasul cu economiile emergente.

Japonia pierde titlul de a treia cea mare economie mondială, după ce a intrat în recesiune. Ce țară europeană îi ia locul

În timp ce recenta alunecare a Japoniei pe locul al patrulea a fost atribuită mișcărilor dramatice ale monedei, pierderea locului al treilea în favoarea unei economii germane cu probleme va da o lovitură la adresa stimei de sine și a premierului deja nepopular, Fumio Kishida.

Și este puțin probabil ca alunecarea să se încheie aici. Potrivit Fondului Monetar Internațional, se estimează că economia Indiei, susținută de o populație tânără numeroasă și în creștere, va depăși Japonia în 2026 și Germania în anul următor.

Ziarul de afaceri Nikkei a afirmat într-un editorial recent că Japonia nu a reușit să își sporească potențialul de creștere – o situație dificilă pe care economiștii au atribuit-o crizei demografice. “Această situație ar trebui să fie luată ca un semnal de alarmă pentru a accelera reformele economice neglijate”, a declarat Nikkei.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.