Japonia publică nivelul radiaţiilor de la Fukushima

Publicat:

Ambasada Japoniei la Seul a început recent să publice valorile zilnice ale radiaţiilor în regiunea Fukushima, ca reacţie la creşterea îngrijorării sud-coreenilor privind efectele catastrofei nucleare din 2011, informează luni AFP, potrivit agerpres.

Site-ul de internet al misiunii diplomatice prezintă nivelul radiaţiilor înregistrat în fiecare zi în cele două oraşe din regiunea Fukushima, precum şi la Tokyo şi la Seul ca baze pentru comparaţie.


Citește și: O mașină cu numere de Belgia a fost folosită într-un atac armat din Rotterdam

“Interesul pentru nivelurile radiaţiilor în Japonia a crescut recent, în special în Coreea de Sud”, justifică ambasada demersul.

Relaţiile între Japonia şi Coreea de Sud sunt afectate de diferendul istoric privind muncitorii coreeni obligaţi să muncească în întreprinderi nipone în timpul ocupaţiei japoneze a peninsulei coreene, din 1910 până în 1945. Din vara lui 2019, cele două ţări şi-au aplicat reciproc restricţii comerciale, iar Coreea de Sud a aplicat controale mai stricte ale radioactivităţii alimentelor importate din Japonia.

Mai mulţi deputaţi de la Seul au cerut impunerea unor interdicţii de călătorie în anumite regiuni din Japonia şi boicotarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020, din cauza presupuselor riscuri de radioactivitate.

“Guvernul japonez speră că înţelegerea de către sud-coreeni a nivelurilor de radiaţie din Japonia se va îmbunătăţi pe măsură ce vom continua să furnizăm informaţii exacte, bazate pe dovezi ştiinţifice şi explicate clar”, a explicat ambasada niponă într-un text publicat în limbile japoneză şi coreeană.

Citește și: Incendiu puternic la o fabrică din China. 19 oameni au murit!

Conform celui mai recent buletin publicat, care include date furnizate de autorităţile din ambele ţări, nivelul de radiaţii în oraşul Fukushima, la 70 de km de la centrala unde a avut loc accidentul nuclear, este de 0,125 microsievert pe oră, aproape egal cu cel de 0,12 microsievert înregistrat la Seul. La Tokyo, nivelul este şi mai scăzut, de 0,036 microsievert, iar la Iwaki, la numai 30 de km de centrală, de 0,06. Conform Comisiei Internaţionale de Protecţie Radiologică, doza limită anuală este de 1 milisievert (mSv, valoare egală cu 1000 de microsievert), cu excepţia expunerii la radiaţii medicale şi naturale, iar media anuală a radiaţiei naturale este de 2,4 mSv.

În zonele evacuate după catastrofa din 11 martie 2011, fiind vorba de o situaţie excepţională, guvernul de la Tokyo a permis locuitorilor să revină după scăderea dozei pe plan local la 20 mSv pe an.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi călători, depistați în flux cu documente falsificate

Doi călători, depistați în flux cu documente falsificate În cadrul unui control suplimentar, polițiștii de frontieră au descoperit asupra unui cetățean al Siriei, dar și...

O jurnalistă italiancă condamnată să-i plătească despăgubiri Giorgiei Meloni după ce-i ironizează ‘talia mică’

O jurnalistă italiancă condamnată să-i plătească despăgubiri Giorgiei Meloni după ce-i ironizează 'talia mică' O jurnalistă italiancă, Giulia Cortese, care a ironizat pe Internet ”talia...

Undă verde pentru blocurile electorale. Din 22 iulie își pot desemna concurenții la alegeri

Undă verde pentru blocurile electorale. Din 22 iulie își pot desemna concurenții la alegeri De săptămâna viitoare, începând cu data de 22 iulie și până...

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca

Și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul programului „373”. Povestea unui tânăr antreprenor din Maximovca Și-a transformat pasiunea în afacere. Un tânăr din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.