Japonia scoate Coreea de Sud de pe ‘lista albă’

Publicat:

Guvernul lui Shinzo Abe a aprobat vineri înlăturarea Coreei de Sud de pe “lista albă” a partenerilor comerciali de încredere, în contextul înrăutăţirii relaţiilor dintre cele două state din cauza impunerii de compensaţii de către justiţia sud-coreeană pentru munca forţată din timpul războiului, relatează dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Guvernul lui Abe a înlăturat Coreea de Sud de pe o listă de 27 de ţări care se bucură de controale minime pentru exporturi. Măsura a fost anunţată de ministrul industriei şi comerţului, Hiroshige Seko, şi va intra în vigoare pe 28 august.


Citeşte şi: MASACRU în capitala Croaţiei: Şase oameni au fost împuşcaţi mortal!

“Este vorba despre o revizuire a listei necesară pentru gestionarea adecvată a controlului exporturilor noastre pentru securitatea naţională”, a mai spus ministrul.

Decizia vine la o zi după ce ministrul de externe nipon Taro Kono şi omologul său sud-coreean Kang Kyung Wha nu au reuşit să detensioneze situaţia în urma unei întrevederi de la Bangkok.

La începutul lui iulie, guvernul lui Abe a decis să impună restricţii pentru exporturile către Coreea de Sud de materiale folosite la semiconductori şi producţia de smartphone-uri.

Cele două ţări vecine sunt angrenate într-o dispută după ce Curtea Supremă din Coreea de Sud a decis anul trecut că firmele japoneze trebuie să compenseze victimele muncii forţate în timpul ocupaţiei coloniale a peninsulei coreene de către Japonia, între 1910 şi 1945.

Citeşte şi: Indigenii brazilieni câştigă o luptă importantă cu Jair Bolsonaro

Decizia a înfuriat autorităţile de la Tokyo, care au argumentat că toate chestiunile legate de reparaţii au fost reglementate prin tratatul din 1965 de normalizare a relaţiilor.

Totuşi, Seulul a afirmat că nu poate interveni într-un proces civil şi că decizia instanţei trebuie pusă în aplicare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.