Joia Mare din Săptămâna Patimilor, ziua în care se vopsesc ouăle de Paște. Tradiții și obiceiuri de Joia Neagră

Publicat:

Joia Mare din Săptămâna Patimilor, ziua în care se vopsesc ouăle de Paște. Tradiții și obiceiuri de Joia Neagră

Joia premergătoare Paștilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este ziua care amintește despre spălarea picioarelor și Cina cea de Taină. În a cincea zi a Săptămânii Patimilor, în biserici se fac rugăciuni, atât dimineața, cât și seara.

În Joia Mare creștinii sunt așteptați la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unde se citesc cele 12 evanghelii. După slujbă creștinii duc acasă „lumina lui Hristos” pentru a apăra locuința de rele.


Potrivit canoanelor bisericești, Joia Mare amintește de Cina cea de Taină pe care a avut-o Iisus Hristos cu apostolii săi. În această zi Mântuitorul Hristos a luat pâinea și vinul, le-a binecuvântat și le-a spus apostolilor: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu… Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu.

Această zi amintește și de faptul că Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi. În Biserica Ortodoxă, într-o slujbă specială arhiereii spală picioarele a 12 preoți, semnificând smerenia. De asemenea, în această zi creștinii se pot împărtăși.

A doua zi dimineața nu se face liturghie. Vinerea Seacă sau Vinerea Mare este ziua în care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, este ziua care le amintește oamenilor despre suferințele îndurate de Mântuitor. În biserici se cântă Prohodul, se scoate Sfântul Epitaf care se împodobește cu flori. În Vinerea Seacă, este zi de post negru, zi în care enoriașii nu mănâncă nimic pe parcursul zilei, ci doar pâine și apă după apusul soarelui.

Sâmbătă dimineața se face ultima liturghie, se citesc texte din Sfânta Scriptură. Seara, creștinii merg la biserică pe la ora 23.00, la Liturghia Polunoșniță. Enoriașii sfințesc bunurile aduse și iau lumină din Focul Haric adus de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Duminică, în Ziua Învierii, creștinii trebuie să mănânce în primul rând nafură și din bucatele sfințite.

Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștile în acest an pe 5 mai.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata rusă a neutralizat peste 100 de drone ucrainene în atacurile nocturne

Armata rusă a neutralizat peste 100 de drone ucrainene în atacurile nocturne Rusia susţine că a distrus sau interceptat peste 100 de drone ucrainene în...

Lovituri ucrainene în oraşul Doneţk: Patru femei au murit pe stradă

Lovituri ucrainene în oraşul Doneţk: Patru femei au murit pe stradă Patru femei au fost ucise joi în urma unor atacuri ucrainene asupra Doneţk, un...

Să-și facă rezerve de apă. Locuitorii din Ghidighici rămân astăzi cu robinetul sec

Să-și facă rezerve de apă. Locuitorii din Ghidighici rămân astăzi cu robinetul sec Locuitorii comunei Ghidighici din municipiul Chișinău rămân, astăzi, fără apă la robinete. Citește...

Ucraina atacă Rusia cu drone: Doi morţi, între care un copil de patru ani

Ucraina atacă Rusia cu drone: Doi morţi, între care un copil de patru ani O femeie şi copilul acesteia în vârsta de patru ani au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.