Judecătorul Cristi Danileț a învins România la CEDO

Publicat:

Judecătorul Cristi Danileț a învins România la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate fostului judecător Cristi Danileț, acum retras în pensie, care a reclamat România pentru că i-a încălcat libertatea de exprimare. Danileț a fost sancționat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru o postare pe Facebook, iar acum CEDO a stabilit că acea sancțiune a fost nedreaptă, potrivit stiripesurse.ro.

„CEDO a condamnat România pentru încălcarea libertății mele de exprimare. Acum trei ani, CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimăm îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei. Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu și a intervenit în proces asociația Forumul Judecătorilor din România. Le mulțumesc enorm pentru efort și profesionalism”, a scris Danileț, pe Facebook.


Citeşte şi: Americanii se pregătesc de o posibilă invazie rusă în Moldova – Stiripesurse.md

El nu a cerut daune morale, astfel că România trebuie să-i plătească doar cheltuieli de judecată în valoare de 5.232 de euro.

Situația datează din 2019, când Danileț era judecător la Tribunalul Cluj. Atunci, el a distribuit pe Facebook un articol de presă cu un comentariu personal.

Judecătorul Cristi Danileț a învins România la CEDO

„Poate că cineva remarcă totuși succesiunea atacurilor, destructurărilor și decredibilizărilor la adresa următoarelor instituții: DGIPI, SRI, SPP, Poliția, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus și tare a “abuzurilor instituțiilor de forță”. Știm cu toții ce ar însemna lipsirea de eficiență sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituții: servicii, politie, justiție, armată? Și, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispozițiilor art. 118 alin. (1) din Constituție potrivit cărora „Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale?” Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democrația, că tot am văzut azi că e in scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi … constituțional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor…”, a fost comentariul lui Danileț, care i-a atras probleme.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat, l-a cercetat și a propus sancționarea lui, ceea ce CSM a și făcut, reținându-i 5% din salariu. Danileț a mai câștigat procesele intentate CSM privind excluderea lui din magistratură. Totuși, în luna ianuarie a acestui an, la 48 de ani, Cristi Danileț a ieșit la pensie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Germania a pus sub acuzare șase cetățeni străini care plănuiau atacuri teroriste în Europa de Vest

Germania a pus sub acuzare șase cetățeni străini care plănuiau atacuri teroriste în Europa de Vest Șase cetățeni străini au fost puși sub acuzare în...

Politica agricolă comunitară a fost revizuită în Parlamentul European

Politica agricolă comunitară a fost revizuită în Parlamentul European Parlamentul European a aprobat, astăzi, revizuirea Regulamentului privind planurile strategice PAC și a Regulamentului orizontal...

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată O palestiniancă a atacat cu...

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că acuzațiile conform cărora asistentul unui proeminent politician de extremă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.