Judith Godreche va prezenta la Festivalul de Film de la Cannes un scurtmetraj despre violenţele sexuale

Publicat:

Judith Godreche va prezenta la Festivalul de Film de la Cannes un scurtmetraj despre violenţele sexuale

Un scurtmetraj al actriţei şi regizoarei franceze Judith Godreche, devenită vârful de lance al luptei împotriva violenţelor sexuale comise în industria cinematografică din Franţa, va fi prezentat pe 15 mai la Festivalul de Film de la Cannes, au anunţat marţi organizatorii evenimentului, informează AFP.

Cinematografia franceză a fost marcată în ultimele luni de o succesiune de acuzaţii de violenţe sexuale formulate de mai multe actriţe şi mai mulţi actori, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Intitulat “Moi aussi”, scurtmetrajul prezintă relatări ale unor victime ale violenţelor sexuale. Este vorba despre experienţe individuale, care se adaugă experienţei lui Judith Godreche şi care subliniază “caracterul lor care este, din păcate, universal”, au precizat organizatorii Festivalului de la Cannes, care doresc “să facă aceste mărturii să rezoneze cu publicul”.

Cu o durată de 17 minute, noul scurtmetraj a fost realizat după discursul emoţionat rostit de Judith Godreche pe scena galei de decernare a premiilor Cesar din acest an, unde artista franceză a denunţat “nivelul de impunitate, de negare şi de privilegiere” ce există în universul cinematografiei în raport cu violenţele sexuale.

“La exact o lună după acea intervenţie salutară, pe 23 martie 2024, Judith Godreche foloseşte două mijloace de exprimare pe care le cunoaşte cel mai bine – scrisul şi cinematografia – şi reuneşte femei şi bărbaţi care i-au mărturisit trecutul lor traumatizant”, au explicat organizatorii Festivalului de la Cannes.

Actriţa franceză a lansat un apel la astfel de mărturii pe Instagram. “S-a pus atunci întrebarea despre ceea ce urmam să fac în continuare. Ce poţi face atunci când eşti copleşit de ceea ce auzi, de cantitatea de mărturisiri?”, a declarat actriţa, citată în comunicatul organizatorilor festivalului.

Fără a dezvălui conţinutul scurtmetrajului, festivalul sugerează că acesta vorbeşte despre muzică şi dans colectiv, la care iau parte o mie de femei şi bărbaţi.

Scurtmetrajul “Moi aussi” va fi prezentat în cadrul ceremoniei de deschidere a secţiunii Un Certain Regard, precum şi în cadrul secţiunii Cinema de la Plage, pe 15 mai.

Judith Godreche, în vârstă de 52 de ani, a depus o plângere la începutul acestui an împotriva regizorilor Benoit Jacquot şi Jacques Doillon pentru violuri şi violenţe sexuale şi fizice, fapte care s-ar fi petrecut în perioada adolescenţei sale.

Acuzaţiile, vizând fapte pe care cei doi regizori le neagă, şi discursurile actriţei Judith Godreche au declanşat o nouă mişcare de susţinere a mărturiilor victimelor din industria cinematografică, la şapte ani după apariţia mişcării #MeToo la Hollywood.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Adunarea Naţională din Franţa a adoptat săptămâna trecută înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru “abuzuri şi violenţe” în cinematografie, audiovizual, spectacole live, modă şi publicitate, dând astfel curs unei solicitări a actriţei Judith Godreche.

Pe plan judiciar, o anchetă preliminară a fost deschisă la Paris împotriva celor doi regizori vizaţi de acuzaţiile sale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vladislav Ursu, primul tenismen moldovean, calificat la Jocurile Olimpice de Vară

Vladislav Ursu, primul tenismen moldovean, calificat la Jocurile Olimpice de Vară Premieră pentru sportul moldovenesc. Jucătorul de tenis de masă Vladislav Ursu s-a calificat la...

Duel la distanţă: ‘Joe-escrocul’, spune Trump despre Biden; Preşedintele afirmă că rivalul său republican este ‘dezechilibrat’

Duel la distanţă: 'Joe-escrocul', spune Trump despre Biden; Preşedintele afirmă că rivalul său republican este 'dezechilibrat' Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden...

Atacurile cu drone ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului (Pentagon)

Atacurile cu drone ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului (Pentagon) Atacurile cu drone ucrainene asupra instalațiilor rusești din acest an...

Regele saudit va fi supus unor teste medicale din cauza unei febre puternice

Regele saudit va fi supus unor teste medicale din cauza unei febre puternice Regele saudit Salman bin Abdulaziz va fi supus unor teste medicale din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.