Juncker: Următoarea fază a negocierilor privind Brexitul, cât mai curând posibil

Publicat:

Negocierile cu privire la viitoarea relaţie între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar trebui să înceapă ‘cât mai curând posibil’, a estimat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în a doua zi a Consiliului European de iarnă, transmite dpa, potrivit agerpres.

Liderii ţărilor membre trebuie să decidă dacă Londra a făcut ‘progrese suficiente’ în clarificarea a trei aspecte esenţiale ale Brexitului – ‘factura divorţului’ dintre Marea Britanie şi UE, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit. O evaluare pozitivă se traduce prin unda verde dată trecerii imediate la faza a doua a negocierilor cu Londra, aşa cum a recomandat Comisia Europeană în 8 decembrie.


Citeşte şi: Beijingul şi-a extins obiectivele militare din Marea Chinei de Sud

”Apoi vom începe cât mai curând posibil negocierile privind relaţiile viitoare”, a spus Juncker, avertizând că ”faza a doua a negocierilor este mult mai dificilă decât prima, care a fost foarte grea”.

Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celorlalte 27 de state ale Uniunii, a apreciat că s-au înregistrat ‘progrese suficiente’ cu privire la termenii ‘divorţului’ de Marea Britanie.

UE a cerut deja Marii Britanii să precizeze clar în următoarele săptămâni ce fel de relaţie doreşte să aibă cu blocul comunitar după Brexit.

Citeşte şi: Un celebru judecător federal ROMÂN din SUA este anchetat pentru hărţuire sexuală

”Primul pas cu adevărat mare pentru Marea Britanie este de a spune foarte clar ce doreşte”, a afirmat premierul maltez Joseph Muscat.

Theresa May, care nu ia parte la discuţiile de vineri ale liderilor statelor UE, a primit aplauze joi seară din partea liderilor celorlalte 27 de ţări membre. ”Unii dintre noi, printre care şi eu, am considerat că ea a făcut eforturi mari şi acest lucru trebuie să fie recunoscut”, a explicat Jean-Claude Juncker. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.