Jurnalistul Martin Bashirar fi recurs la metode ‘înşelătoare’ pentru a obţine un interviu exploziv cu Lady Di

Publicat:

La mai bine de un sfert de secol după un interviu exploziv cu Lady Di pentru monarhia britanică, un raport independent a denunţat joi metodele ”înşelătoare” folosite de jurnalistul Martin Bashir pentru a obţine interviul, determinând BBC să-şi ceară scuze, relatează AFP, potrivit agerpres

Difuzat în emisiunea “Panorama” în 1995 în faţa a 23 de milioane de persoane, interviul a propulsat cariera lui Martin Bashir, acum în vârstă de 58 de ani, şi a avut efectul unei bombe.


Citește și : Parlamentul European a aprobat înfiinţarea Centrului European pentru Securitate Cibernetică la Bucureşti

Prinţesa Diana, care a murit într-un accident de maşină la Paris în 1997, în timp ce era urmărită de paparazzi, a afirmat în interviu că existau ”trei persoane” în căsătoria ei – referire la relaţia pe care prinţul Charles o avea cu Camilla Parker Bowles – şi a recunoscut că ea însăşi a avut o aventură.

Dar jurnalistul a fost acuzat că a falsificat documente pentru a obţine acest interviu.

”Prin comportamentul său înşelător, Bashir a reuşit să organizeze întâlnirea care a condus la interviu”, se arată în raportul unui fost judecător al Curţii Supreme, John Dyson.

Într-un comunicat, directorul general al BBC, Tim Davie, a afirmat că ”acceptă concluziile” acestei anchete.

”Deşi în raport se afirmă că Diana, prinţesă de Wales, a fost de acord cu ideea unui interviu pentru BBC, este clar că procesul de obţinere a interviului nu a fost la înălţimea a ceea ce publicul avea dreptul să se aştepte. Ne pare foarte rău pentru aceasta”, a spus Tim Davie.

La peste un sfert de secol de la acel interviu, el şi-a cerut scuze ”necondiţionate” în numele BBC.

Fratele Dianei, Charles Spencer a susţinut că Martin Bashir îi prezentase extrase din interviu – care s-au dovedit a fi false – dovedind că serviciile de securitate plăteau două persoane pentru a o spiona pe sora sa. Acesta este ceea ce l-a determinat, potrivit lui, să-l prezinte pe jurnalist prinţesei Diana.

”Arătându-i contelui Spencer aceste declaraţii false (…) Bashir l-a înşelat şi l-a determinat să organizeze o întâlnire cu prinţesa Diana”, se arată în raport, denunţând o ”încălcare gravă” a regulilor editoriale ale BBC.

”A fost un lucru stupid şi a fost o acţiune pe care o regret profund”, a reacţionat Martin Bashir într-un comunicat, dând asigurări că aceste extrase nu au avut un rol decisiv în ”alegerea personală” a prinţesei Diana de a răspunde la întrebări.

La jumătatea lunii mai, BBC a anunţat retragerea din motive de sănătate a lui Martin Bashir, responsabil din 2016 cu acoperirea secţiunii religioase pentru grupul audiovizual public.

Citește și : Erdogan o dă în judecată pe opozanta care l-a comparat cu Netanyahu

După acest interviu, jurnalistul şi-a continuat cariera în Statele Unite înainte de a se întoarce în Regatul Unit pentru a lucra pentru BBC, până la demisia sa. În afară de Lady Di, el l-a intervievat de asemenea pe Michael Jackson într-un documentar realizat în 2003 pentru ITV.

Michael Jackson s-a plâns atunci autorităţii de reglementare audiovizuale britanice, acuzându-l pe Martin Bashir că a prezentat o imagine distorsionată a comportamentului şi a conduitei lui ca tată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.