Justin Trudeau anunţă priorităţile guvernului său minoritar

Publicat:

Lupta împotriva schimbărilor climatice, sprijinirea clasei de mijloc şi un sistem de asigurări de medicamente se numără printre priorităţile anunţate joi de premierul canadian Justin Trudeau pentru noul său guvern minoritar, într-un discurs de politică generală care întinde mâna opoziţiei, comentează AFP, potrivit agerpres.

Majoritatea promisiunilor de campanie ale liderului liberal, printre care neutralitatea în materie de emisii de carbon, o scădere a taxelor pentru clasa de mijloc şi introducerea unui regim naţional de asigurări de medicamente, au fost reflectate într-un ‘Discurs al Tronului’ extrem de consensual susţinut în faţa senatorilor şi deputaţilor de către Julie Payette, guvernator general şi reprezentantă a reginei în această fostă colonie britanică.


Citeşte şi: Pentagonul îşi creşte semnificativ contingentul din Orientul Mijlociu

Noul guvern vrea de asemenea să interzică armele de atac, să continue reconcilierea cu populaţiile indigene şi să apere “ordinea internaţională fondată pe reguli atunci când ea este pusă sub semnul întrebării, în special când este vorba de comerţ şi de mize digitale”.

“Canadienii mizează pe dumneavoastră”, le-a spus Julie Payette parlamentarilor canadieni, reuniţi pentru prima dată după alegeri.

“Împărţim aceeaşi planetă. Ştim că suntem inevitabil legaţi în acelaşi continuum spaţiu-timp şi că noi călătorim cu toţii la bordul aceleiaşi nave planetare”, a mai subliniat fosta astronaută.

Alegerile legislative de la 21 octombrie au dus la o victorie a premierului în exerciţiu în faţa rivalului conservator, dar şi la pierderea majorităţii absolute în Camera Comunelor.

Cu 157 de aleşi din cei 338 din camera inferioară a Parlamentului, liberalii vor trebui să obţină sprijinul punctual al altor formaţiuni politice pentru a-şi vedea adoptate proiectele de lege şi pentru a se menţine la putere.

Trudeau “va trebui să fie pregătit pentru compromisuri cu ceilalţi, să se arate conciliant şi să depăşească diviziuni puternice”, a explicat pentru AFP Lori Williams, profesoară de ştiinţe politice la Universitatea Mount Royal din Calgary.

După o dezbatere, deputaţii vor vota în următoarele zile sau săptămâni pentru a accepta sau respinge foaia de parcurs a guvernului. Un vot negativ ar putea duce la declanşarea de alegeri anticipate.

Totuşi, “canadienii nu au nicio dorinţă să revină la urne în viitorul apropiat, iar istoria a demonstrat că orice partid care impune un scrutin anticipat plăteşte preţul pentru asta”, afirmă Lori Williams.

Pentru a se menţine la putere, Justin Trudeau ar putea să obţină sprijinul Noului Partid Democrat (de stânga), care are o politică relativ apropiată de a sa.

Citeşte şi: Putin vrea să reînnoiască rapid tratatul nuclear cu SUA

“Nu auzim decât cuvinte frumoase”, a reacţionat Jagmeet Singh, liderul NPD. “Nu este suficient şi avem nevoie de angajamente mai ferme”, a adăugat el.

“Suntem dezamăgiţi de aceste Discurs al Tronului şi vom înainta un amendament”, a spus la rândul său Andrew Scheer, şeful Partidului Conservator.

În opinia sa, discursul “a fost o insultă pentru locuitorii din Alberta şi Saskatchewan”, două bastioane conservatoare din vestul Canadei, în inima industriei petroliere, unde nu a fost ales niciun deputat liberal.

De la revenirea sa la Ottawa după o campanie electorală amestecată, Trudeau a rămas relativ discret, întâlnindu-se în privat cu liderii opoziţiei în încercarea de a ajunge la o înţelegere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.