X

Justiția a decis: Leonid Umaneț rămâne primar la Bubuieci

Primarul ales la Bubuieci Leonid Umaneț, care a candidat din partea Mișcării Alternativa Națională rămâne în funcție. Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat astăzi, 5 decembrie, că instanța de judecată a dispus anularea hotărârii a organului electoral prin care s-a încercat scoaterea din cursă a edilului.

„Ceea ce trebuia de demonstrat – instanța de judecată a dispus anularea hotărârii ilegale a organului electoral din Bubuieci prin care s-a încercat scoaterea din cursă a primarului ales Leonid Umaneț. Locuitorii și-au ales primarul. Credem cu fermitate că votul oamenilor va fi apărat de instanțele judecătorești”, a spus Ceban.

Citeşte şi: Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pornită pe numele deputatului Nesterovschi

Consiliul Electoral de la Bubuieci a „infirmat legalitatea alegerilor din comună”, printr-o decizie adoptată. Astfel, primarul ales Leonid Umaneț, care a candidat din partea Mișcării Alternativa Națională, a rămas fără mandat.

Edilul capitalei, liderul MAN, Ion Ceban , a anunțat că decizia CECE va fi atacată în instanță ș a calificat-o drept „o fărădelege a actualei guvernări, care se răfuiește cu primarii care nu-i sunt pe plac”.

În timpul celui de-al tur de scrutin, Consiliul Electoral din Căușeni a invalidat mandatul primarului ales din primul tur al alegerilor locale generale, care a avut loc pe 5 noiembrie 2023. Despre aceasta a anunțat secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc.

Platforma DA a contestat decizia prin care mandatul de primar de Căușeni a fost invalidat. Despre aceasta a declarat liderul formațiunii Platforma DA. „Vom solicita demisii și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în acest act marca ,,Berdilo””, a scris Dinu Plîngău pe pagina sa de Facebook.

Pe 29 noiembrie, instanța de judecată a obligat Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Căușeni să valideze mandatul de primar al lui Anatol Donțu, ales cu 76% din voturile cetățenilor din partea Platformei DA.

Citeşte şi: România, principala destinație a mărfurilor moldovenești

Un scandal similar a fost și la Grătiești, unde, la fel, candidatul PAS a pierdut alegerile, după ce a lansat și pliante denigratoare la adresa contracandidatei sale. Mandatul candidatei Platformei Demnitate și Adevăr la primăria Grătiești, Olga Caraman încă nu a fost validat, chiar dacă aceasta a câștigat alegerile cu votul de încredere a peste 78% dintre alegători. „Avem victorie și la Curtea de Apel, însă PAS continuă obstrucționarea”, a notat Dinu Plîngău într-o postare pe Facebook.

Tags: CECEIon CebanLeonid UmanețMANprimar
Categorii: JustiţiePoliticăȘtirile zilei