Justiţia britanică dispune extrădarea către Franţa a omului de afaceri Alexandre Djouhri

Publicat:

Tribunalul londonez de la Westminster a dispus marţi extrădarea către Franţa a omului de afaceri Alexandre Djouhri, un protagonist-cheie al anchetei franceze cu privire la o presupusă finanţare libiană a campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy în 2007, relatează AFP, potrivit News.ro .

”Am dispus să fiţi extrădat către Franţa”, a declarat judecătoarea Vanessa Baraitser, adăugând că Djouhri are şapte zile la dispoziţie să facă apel înainte ca ordinul de extrădare să fie pus în executare.


Citește și : Iran: Rohani nu a acceptat oficial demisia lui Zarif

Djouhri a anunţat imediat că este ceea ce intenţionează să facă.

”Mă aşteptam la acest lucru, nu este o surpriză”, a declarat el pentru presă la ieşirea e la tribunal. ”Este o mascaradă absolută”, a apreciat omul de afaceri, acuzând judecători francezi că au ”inventat o divulgare pentru a fi arestat la Londra”.

”Dacă ar fi avut ceva să-mi reproşeze, m-ar fi convocat în bună formă”, a adăugat Djouhri, sprijindu-se într-un baston, purtând un palton şi un costum închise la culoare.

Convocat în mai mute rânduri de justiţia franceză, intermediarul în vârstă de 60 de ani a fost arestat în ianuarie 2018 pe aeroportul londonez Heathrow, venind de la Geneva, în virtutea unui mandat european de arestare emis de justiţia franceză cu privire la ”deturnare de fonduri publice” şi ”corupţie”.

Numele său a apărut în cursul unei vânzări suspecte, în 2009, a unei vile situate la Mougins, pe Coasta de Azur, unui fond libian administrat de un demnitar din fostul regim al lui Gaddafi.

Djouhri, un obişnuit al reţelelor de dreapta franceze şi un apropiat al fostului secretar general al Palatului Elysée Claude Guéant, este suspectat că a fost, sub mai multe nume de împrumut, adevăratul proprietar al vilei şi că a cedat-o la un preţ supraevaluat, ceea i-ar fi putut pemite să ascundă eventuale plăţi oculte.

”NU UN FUGAR”

În timpul unei şedinţe, în ianuarie, în faţa judecătoarei Baraitser, el s-a declarat ”victima a doi magistraţi” francezi, citându-l pe judecătorul de instrucţie Serge Tournaire şi pe procurorul Parchetului Naţional Financiar (PNF) Patrice Amar.

Apărarea sa a avansat că lui Djouhri i s-a solicitat în mod informal – la telefon – de către anchetatori şi că el a propus o întâlnire la Geneva, fără rezultat. Avocaţii săi au declarat că legea helvetică – Djouhri este rezident elveţian – nu îl obliga sărăspundă acelor solicitări sau să ducă în Franţa.

”Un mandat de arestare apare atunci când un tip este fugar, iar fuga trebuie constată. Or domnul Djouhri nu era fugar, pentru că nu a făcut vreodată obiectul vreunei convocări în bună formă”, a declarat pentru AFP unul dintre avocaţii săi, Eric Dupond-Moretti.

”CONTEXT POLITIC PUTERNIC”

În a doua axă a apărării, avocaţii săi au subliniat ”contextul politic puternic” al acestei cereri de extrădare, evocând cazul presupusei finanţări libiene a campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy în 2007.

În acest dosar, fostul preşedinte este inculpat de ”corupţie pasivă”, ”finanţare ilegală a campaniei electorale” şi ”tăinuirea unei deturnări de fonduri publice libiene”. El nu are dreptul să se ducă în Libia şi nici să se întâlnească cu nouă protagonişti, între care şi Alexandre Djouhri.

Apărarea lui Djouhri l-a prezentat astfel drept o ţintă ”evidentă” al anchetatorilor care caută să ajungă la Sarkozy prin terţi, încercând totodată să discrediteze această anchetă.

Însă, judecătoare britanică este de părere că ”nu există probe suficiente potrivit cărora autorităţile franceze au manipulat sau folosit proceduri în vederea oprimării sau aducerii pe nedrept prejudiciu domnului Djouhri”. ”În opinia mea nu a avut loc un abuz de procedură””.

Citește și : Erdogan critică UE pentru participarea la un summit cu liderii arabi în Egipt

Avocaţii lui Alexandre Djouhri au evidenţiat, de asemenea, la Londra, sănătatea fragilă a acestuia, pentru a contesta cererea de extrădare a autorităţilor franceze.

Inima sa bate ”anormal de repede”, a depus mărturie doctorul Alan Mitchell, manatat de apărare, apreciind că ”stresul” este ”unul dintre factorii responsabili ai acestui ritm cardiac prea rapid”.

Omul de afaceri a primit îngrijiri în două rânduri în detenţie, cu ajutorul unui defibrilator, potrivit doctorului Mitchell. De asemenea, i s-a instalat un defibrilator subcutanat.

Contactaţi de AFP în urma hotărârii cu privire la extrădare, avocaţii francezi ai lui Djouhri, nu au dorit să reacţioneze.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.