Justiţia din California decide că angajatorii nu sunt răspunzători de transmiterea coronavirusului în familiile angajaţilor

Publicat:

Curtea Supremă a statului american California a decis joi că angajatorii nu răspund legal de transmiterea coronavirusului de la angajaţi către familiile acestora, informează dpa, potrivit agerpres.  

Legile pentru despăgubirea angajaţilor nu exclud astfel de pretenţii, însă firmele nu pot fi trase la răspundere pentru că nu au împiedicat contaminarea, deoarece ar avea de suportat o povară uriaşă. Afirmaţia este valabilă chiar şi în cazul în care o companie a dat dovadă de neglijenţă prin nerespectarea standardelor sanitare şi de siguranţă stabilite, a arătat instanţa.


Citește și : Autorităţile britanice au confiscat canabis în valoare de peste 130 de milioane de lire într-o amplă operaţiune

“În unele cazuri, ‘consecinţele unui act de neglijenţă trebuie limitate pentru a evita o povară insuportabilă asupra societăţii’. Acesta este un astfel de caz”, a consemnat judecătoarea Carol Corrigan în decizia unanimă a Curţii, citând un precedent judiciar.

Poziţia instanţei supreme a statului scade mult şansele acordării de despăgubiri într-un proces federal intentat de o femeie din Hercules, statul California. Corby Kuciemba, în vârstă de peste 60 de ani, a dat în judecată firma Victory Woodworks, cu sediul în statul Nevada, la care soţul ei, Robert, era angajat la sfârşitul anului 2020. El a contractat coronavirusul la serviciu şi a îmbolnăvit-o şi pe ea. Reclamanta a fost spitalizată mai multe săptămâni.

Victoria în cazul Kuciemba nu a fost doar a companiei, ci a multor angajatori şi firme din întreaga Californie, care au avertizat că acordarea de despăgubiri ar declanşa un număr atât de mare de procese legate de COVID-19 din partea angajaţilor, încât nu s-ar putea face faţă.

“Posibila avalanşă de procese ar paraliza firmele din California şi probabil le-ar obliga pe multe să se închidă sau să se mute în alt stat”, au argumentat Camera de Comerţ a SUA şi alte organizaţii de afaceri într-o intervenţie comună în dosar.

Curtea Supremă din California s-a pronunţat după ce Al 9-lea Circuit de Curţi de Apel din Statele Unite i-a cerut să îşi precizeze poziţia privind admisibilitatea pretenţiilor respective şi responsabilitatea companiilor pentru prevenirea infecţiilor cu coronavirus în rândul membrilor de familie ai angajaţilor, conform legislaţiei statului.

Citește și : Human Wrights Watch: Ucraina şi Rusia trebuie să înceteze să utilizeze bombe cu fragmentaţie

Agenţia dpa menţionează că instanţele federale americane adresează astfel de solicitări curţilor supreme ale statelor când consideră că legislaţia într-un dosar aflat pe rolul lor nu este clară.

Contactată telefonic joi, Kuciemba a refuzat să comenteze despre caz, afirmând însă că şi-a revenit după boală. Unul din avocaţii ei, Martin Zurada, s-a declarat dezamăgit, însă le-a mulţumit judecătorilor californieni “pentru timpul şi atenţia” acordate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii...

Jennifer Lopez și Ben Affleck se îndreaptă spre divorț? Locuiesc deja separat

Jennifer Lopez și Ben Affleck se îndreaptă spre divorț? Locuiesc deja separat Jennifer Lopez și Ben Affleck, care s-au căsătorit în iulie 2022, se pare...

Filipine își va apăra viguros teritoriul, spune președintele Marcos

Filipine își va apăra viguros teritoriul, spune președintele Marcos Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat sâmbătă că țara va „apăra cu fermitate ceea ce...

Ucraina se luptă să ţină frontul de est, pe măsură ce ruşii avansează spre oraşe

Ucraina se luptă să ţină frontul de est, pe măsură ce ruşii avansează spre oraşe Pentru comandantul ucrainean de arme Oleksandr Kozacenko, mult-aşteptata muniţie americană...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.