Justiţia iraniană a condamnat la moarte încă trei participanţi la protestele antiguvernamentale

Publicat:

Justiţia iraniană a condamnat la moarte încă trei participanţi la protestele antiguvernamentale, consideraţi vinovaţi de a fi “purtat un război cu Dumnezeu”, informează luni agenţia de presă Mizan, preluată de Reuters, potrivit agerpres.  

Sâmbătă, doi protestatari au fost spânzuraţi în Iran în cadrul eforturilor autorităţilor de a pune capăt protestelor declanşate de moartea tinerei kurde Mahsa Amini în septembrie anul trecut. Potrivit agenţiei iraniene Mizan, alţi trei condamnaţi pentru uciderea unor membri ai miliţiei voluntare Basij, mai au posibilitatea de a face apel..


Citește și : Forţele ucrainene rămân pe poziţii în două oraşe-cheie din estul Ucrainei

Basij, afiliată Gărzii Revoluţionare – forţa armată de elită a regimului islamic de la Teheran – s-a aflat în prima linie a reprimării demonstraţiilor antiguvernamentale din Iran.

Protestele de stradă s-au redus considerabil după ce execuţiile protestatarilor condamnaţi au început să aibă loc la numai câteva săptămâni după arestări, în ciuda protestelor internaţionale. Demonstraţii de amploare mai mică au în continuare loc la Teheran, Isfahan şi în alte câteva oraşe, menţionează Reuters.

Liderul suprem de la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei, a indicat luni că statul nu are nicio intenţie de a adopta o poziţie mai puţin dură. Într-un discurs televizat, el a afirmat că aceia care “au incendiat locuri publice au comis fără îndoială acte de trădare”. Conform legislaţiei iraniene, infracţiunea respectivă poate fi pedepsită cu moartea.

Până acum, în Iran au fost spânzuraţi cel puţin patru manifestanţi, iar luna trecută organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International a afirmat că autorităţile cer pedeapsa capitală pentru cel puţin încă 26 de inculpaţi. Amnesty susţine că este vorba de “procese înscenate cu scopul de a-i intimida pe protestatari”.

Mai mulţi activişti pentru drepturile omului au comunicat în reţelele sociale că doi tineri, unul de 22 de ani şi altul de 18, au fost transferaţi la izolare în vederea execuţiilor la închisoarea Rajai Shahr din oraşul Karaj. Potrivit unor înregistrări video pe care Reuters nu a fost în măsură să le verifice, duminică s-au adunat în faţa penitenciarului respectiv mai mulţi demonstranţi care au scandat sloganuri împotriva lui Khamenei.

Citește și : Facebook ELIMINĂ postările care sprijină asaltul din Brazilia

Papa Francisc a criticat luni Iranul pentru aplicarea pedepsei cu moartea împotriva manifestanţilor pentru drepturile femeilor. Suveranul pontif a arătat că “dreptul la viaţă este de asemenea ameninţat în locurile unde continuă să fie impusă pedeapsa cu moartea, aşa cum este cazul zilele acestea în Iran, după demonstraţiile recente la care s-a cerut mai mult respect pentru demnitatea femeilor”.

Anterior, Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte ţări occidentale au condamnat Iranul pentru aplicarea pedepsei capitale în astfel de cazuri. Teheranul consideră că prin reprimarea manifestaţiilor îşi apără suveranitatea naţională.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.