Justiţia iraniană a condamnat la moarte un bărbat declarat vinovat de uciderea mai multor persoane în timpul manifestaţiilor

Publicat:

Justiţia iraniană a anunţat vineri că a condamnat la moarte un bărbat declarat vinovat de uciderea mai multor persoane în timpul manifestaţiilor din noiembrie declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini, informează AFP, potrivit agerpres.   

Iranul este zguduit de o mişcare de contestare după moartea, pe 16 septembrie, a acestei tinere kurde iraniene de 22 de ani, la trei zile după arestarea sa de către poliţia moravurilor care îi reproşa că încălcase codul vestimentar strict ce impune femeilor portul vălului islamic.


Citește și: Un bărbat înarmat ar fi încercat să pătrundă în clădirea Ministerului Apărării de la Moscova

Sute de persoane, printre care zeci de membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în timpul acestor manifestaţii. De asemenea, mii de manifestanţi au fost arestaţi, acuzaţi de autorităţile iraniene de participare la “revolte” alimentate de Israel – inamicul înveterat al Iranului – şi de ţările occidentale.

Printre acestea, Abbas Kurkuri a fost condamnat la moarte vineri, pentru “război împotriva lui Dumnezeu cu o armă, în scopul de a teroriza şi a ucide persoane”, precum şi pentru “corupţie pe Pământ”, potrivit verdictului de pe site-ul oficial al justiţiei iraniene.

Kurkuri a fost declarat vinovat că a ucis pe 16 noiembrie “cu o armă militară” şapte persoane la Izeh, în provincia Khuzestan (sud-vest), potrivit acestui verdict pe care el poate să-l conteste la Curtea Supremă.

Mama uneia dintre victime, un copil de zece ani, acuzase la acea dată forţele de securitate de uciderea fiului său, în timp ce autorităţile şi media oficiale afirmaseră că un atac al “teroriştilor” cauzase moartea sa.

Potrivit site-ului justiţiei iraniene, condamnatul a mărturisit că acţionase “sub influenţa reţelelor sociale” şi “a acceptat acuzaţiile” împotriva lui.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului atenţionează în mod regulat împotriva mărturisirilor celor arestaţi în Iran, apreciind că acestea sunt obţinute sub constrângere.

Citește și:  Bolnav de leucemie, Berlusconi este optimist: ‘Voi reuşi şi de data asta!’

Patru persoane au fost executate şi alte 20 au fost condamnate la moarte de justiţia iraniană, în cadrul unor procese legate de manifestaţii.

Iranul execută mai mulţi condamnaţi decât orice altă ţară, cu excepţia Chinei, potrivit Amnesty International.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.