Justiţia israeliană respinge o cerere a Amnesty de a revoca licenţa de export pentru un program de spionaj

Publicat:

Justiţia israeliană a respins cererea Amnesty International de a revoca licenţa de export pentru un program spion al firmei NSO, care a fost utilizat potrivit ONG-ului pentru a spiona un jurnalist marocan, într-o decizie făcută publică luni, relatează AFP, scrie agerpres.

Grupul NSO, o societate israeliană specializată în spionajul informatic, produce în special Pegasus, un program care permite nu doar accesul la datele unui smartphone, ci şi preluarea controlului camerei sau al microfonului.


Citește și : De câte puncte este nevoie pentru a putea imigra în UK

Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International, autorităţile marocane au utilizat Pegasus pentru a spiona telefonul lui Omar Radi, un jurnalist marocan care a fost “vizat sistematic de autorităţile marocane din cauza jurnalismului şi a militantismului său”.

ONG-ul a solicitat în iunie revocarea licenţei de export acordate de Ministerul Apărării israelian firmei NSO, apreciind că “dacă autorităţile marocane sunt în cele din urmă responsabile de piratarea ilegală a unor militanţi şi jurnalişti precum Omar Radi, NSO Group a contribuit la aceste abuzuri păstrând guvernul marocan ca client activ cel puţin până în ianuarie 2020”.

Duminică, tribunalul din Tel Aviv a respins această cerere a ONG-ului.

Judecătoarea Rachel Barkai a precizat în decizia făcută publică luni că “nu a fost dovedit că a avut o loc o tentativă de supraveghere a unui militant pentru drepturile omului încercând obţinerea accesului la telefonul său”.

Potrivit judecătoarei, departamentul care controlează exporturile din cadrul Ministerului Apărării dă dovadă de “o mare vigilenţă” înainte de a acorda o licenţă de comercializare sau de export.

Acesta este “în mod special sensibil la chestiunea atingerilor aduse drepturilor omului”, a adăugat ea.

Citește și : Hashim Thaci va fi audiat de procurorii care îl acuză de crime de război

Toamna trecută, serviciul american de mesagerie criptată WhatsApp, proprietate a Facebook, a depus plângere împotriva NSO, acuzându-l că a furnizat tehnologie pentru a infecta smartphone-urile a circa 100 de jurnalişti, apărători ai drepturilor omului şi alţi membri ai societăţii civile din diferite ţări.

Creată în 2010, firma NSO a afirmat în luna mai că tehnologia sa este “comercializată prin intermediul licenţelor unor guverne în scopul unic de a combate criminalitatea şi terorismul”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.