Kamala Harris: Când vine vorba de avort, Donald Trump ‘vrea să ducă America înapoi în anii 1800’

Publicat:

Kamala Harris: Când vine vorba de avort, Donald Trump ‘vrea să ducă America înapoi în anii 1800’

Când vine vorba de avort, Donald Trump “vrea să ducă America înapoi în anii 1800”, a afirmat, vineri, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, în timpul unei deplasări în Arizona, unde justiţia tocmai a decis că o interdicţie aproape totală a avortului, veche de 160 de ani, este aplicabilă., relatează AFP.

“Iată cum arată un al doilea mandat Trump: mai multe interdicţii, mai multă suferinţă şi mai puţină libertate”, a declarat vicepreşedintele american. “Aşa cum a făcut în Arizona, el vrea să ducă America înapoi în anii 1800”, a spus ea, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

Cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, avortul devine o temă majoră de campanie în Statele Unite, în special în acest stat-cheie din sud-vestul ţării, unde Joe Biden l-a învins pe Donald Trump cu doar 10.000 de voturi în 2020.

Marţi, Curtea Supremă din Arizona a decis că o lege din 1864 care interzice avortul din momentul concepţiei este aplicabilă, cu excepţia cazurilor în care mama se află în pericol de moarte.

Violul şi incestul nu sunt considerate excepţii valabile. Acest text, care datează din timpul Războiului Civil, o perioadă în care femeile nu aveau drept de vot, a provocat controverse şi jenă chiar şi în rândurile republicanilor.

Aplicarea sa reală rămâne foarte incertă, mai ales pentru că procurorul general al Arizonei a promis că nu va urmări în justiţie niciun medic sau femeie implicată într-un avort.

Dar ameninţarea unei înăspriri majore există. Harris a descris decizia ca fiind “una dintre cele mai mari replici” ale cutremurului din 2022, când Curtea Supremă a SUA a anulat protecţia constituţională a dreptului la avort.

Această răsturnare de situaţie, decisă de judecători conservatori, dintre care unii au fost numiţi de Donald Trump, nu este “decât primul act al unei strategii mai ample de suprimare a drepturilor şi libertăţilor femeilor (…), stat cu stat”, a denunţat vicepreşedintele democrat.

“Donald Trump este arhitectul acestei crize din domeniul sănătăţii”, a continuat ea. “Şi nu este un fapt pe care el îl ascunde. De fapt, el se laudă cu asta”.

Arizona este unul dintre cele câteva state-cheie care vor decide alegerile prezidenţiale. Democraţii de acolo folosesc avortul ca argument de baraj în favoarea realegerii lui Joe Biden, care, până acum, se află în urma lui Donald Trump în sondaje.

O amplă campanie publicitară de cel puţin un milion de dolari ar urma să vizeze acest stat din sud-vestul ţării pentru a-l prezenta pe preşedintele democrat drept un apărător fervent al avortului.

În ultimii doi ani, aproximativ douăzeci de state americane au interzis sau au restricţionat puternic accesul la avort.

Dar această victorie ideologică s-a transformat într-o piatră de moară electorală pentru republicani. Sondajele de opinie arată că majoritatea americanilor susţin avortul, ceea ce slăbeşte partidul conservator la urnele de vot.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Chiar şi alegătorii din Kansas, un stat care se situează ferm pe dreapta, au susţinut recent dreptul la avort în cadrul unui referendum.

Conştient de riscul politic, Donald Trump dă acum dovadă de reţinere, subliniind că fiecare stat este liber să legifereze pe această temă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A fost aprobat suplimentul ordinii de zi a ședinței plenare a Parlamentului de săptămâna viitoare. Ce este pe listă

A fost aprobat suplimentul ordinii de zi a ședinței plenare a Parlamentului de săptămâna viitoare. Ce este pe listă Parlamentul urmează să ratifice Acordul cu...

Șefa BNM a purtat discuții cu membrii Asociației Investitorilor din România

Șefa BNM a purtat discuții cu membrii Asociației Investitorilor din România Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a purtat discuții cu membrii Asociației...

Inspectoratul General de Carabinieri/ Sinteza săptămânii

Inspectoratul General de Carabinieri/ Sinteza săptămânii În perioada 17 – 23 mai 2024, au activat peste o mie de carabinieri la menținerea și asigurarea ordinii...

Controversata ediţie din 2024 a Eurovision a fost vizionată de un număr record de telespectatori

Controversata ediţie din 2024 a Eurovision a fost vizionată de un număr record de telespectatori Controversata ediţie din 2024 a concursului muzical Eurovision a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.