Kievul nu va înregistra pentru alegerile prezidenţiale observatori oficiali din Rusia, “stat agresor”

Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei nu va înregistra observatori oficiali din partea Federaţiei Ruse pentru alegerile prezidenţiale ce vor avea loc la 31 martie, pentru că Rusia “este un stat agresor”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, Pavlo Klimkin, informează luni EFE, potrivit agerpres.

“Este evident că Rusia este un stat agresor şi este imposibil din punct de vedere legal să li se permită unor observatori oficiali ruşi să intre pe teritoriul Ucrainei”, a subliniat Klimkin în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său ceh Tomas Petricek.


Citește și: Macron : Stabilitatea şi securitatea nu pot fi separate de drepturile omului

“Am anunţat Biroul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR, din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, OSCE) că nu vom avea observatori ruşi aici” în Ucraina pentru alegeri, a declarat ministrul de externe ucrainean.

În Ucraina există două entităţi care pot înregistra observatori: una este Ministerul de Externe şi cealaltă este Comisia Electorală Centrală (CEC), iar Klimkin şi-a exprimat speranţa că şi această a doua instituţie îşi va asuma aceeaşi poziţie.

“Pur şi simplu nu este loc în Ucraina pentru cei care organizează alegeri ilegitime în Crimeea ocupată şi în regiunea ocupată Donbas şi pentru observatorii lor oficiali”, a subliniat Klimkin.

Potrivit informaţiilor şefului Poliţiei Naţionale a Ucrainei, Serghei Kniazev, mai mult de 850 de observatori internaţionali vor superviza derularea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, majoritar din partea ţărilor şi instituţiilor europene.

Campania electorală a demarat în Ucraina la 31 decembrie, zi în care a început înscrierea candidaţilor.

Citește și: Aproape jumătate din americani nu au deloc încredere în actualul președinte (sondaj)

După cum a precizat luni ministrul de interne ucrainean Arsen Avakov, la acest moment Comisia Electorală Centrală a înregistrat 38 de candidaţi, printre care şi fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, ce conduce în sondaje, actorul Vladimir Zelenski, candidatul prorus Iuri Boiko, ultranaţionalistul Oleh Liaşko şi fostul ministru al apărării Anatoli Griţenko.

Actualul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, îşi va înainta probabil candidatura pentru viitoarele alegeri marţea aceasta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.