Kim Jong Un a plecat din Rusia: ‘Data viitoare ne vedem la Phenian!’

Publicat:

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a părăsit Vladivostok vineri după prima sa întâlnire cu Vladimir Putin, care i-a permis să-şi afişeze legăturile cu aliatul istoric al Phenianului, în plin impas diplomatic cu SUA, relatează AFP, potrivit agerpres.

După o ceremonie militară, Kim Jong Un s-a deplasat spre gara din acest port din Extremul Orient rus pentru a urca în trenul său blindat, a constatat o jurnalistă a AFP. Trenul s-a pus în mişcare în jurul orei 05.30 GMT pentru o călătorie de circa zece ore spre Coreea de Nord, după care gara a fost redeschisă publicului.


Citește și: O româncă și fiica ei au fost ucise de un criminal în serie

Kim Jong Un a petrecut joi cinci ore cu preşedintele rus, într-un tete-a-tete de două ore, apoi la o reuniune de lucru între delegaţii şi în cele din urmă la un dineu de gală unde au avut loc toasturi şi s-a făcut schimb de cadouri. O întâlnire “deschisă şi amicală”, a declarat el potrivit agenţiei nord-coreene KCNA, care relatează că Vladimir Putin “a acceptat cu promptitudine” invitaţia sa de a vizita Coreea de Nord.

La finalul întâlnirii, preşedintele rus s-a declarat favorabil, la fel ca şi SUA, unei “denuclearizări totale” şi consideră “posibilă” o soluţionare, cu condiţia de a oferi Phenianului “garanţii de securitate şi de suveranitate” şi de a favoriza “dreptul internaţional” în detrimentul “dreptului celui mai puternic”.

Fără nici un progres concret, întrevederea a constituit pentru liderul nord-coreean prima întâlnire cu un şef de stat străin după fiascoul summitului de la Hanoi din februarie cu Donald Trump.

Citește și: O lideră a vestelor galbene critică discursul lui Macron și cere continuarea protestelor

În pofida invitaţiilor repetate, Rusia a rămas până acum departe de destinderea actuală în relaţiile cu Coreea de Nord. Kim Jong Un s-a întâlnit din martie 2018 de patru ori cu preşedintele chinez Xi Jinping, de trei ori cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi de două ori cu Donald Trump.

Liderul nord-coreean încearcă să obţină susţinere în relaţia cu Washingtonul şi o anumită reechilibrare în relaţiile sale cu Beijingul, cel mai apropiat aliat al său, şi Moscova, vechiul său aliat din timpul Războiului rece. URSS-ul este acela care l-a instalat la putere pe bunicul său şi pe fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Il Sung.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Igor Grosu, a avut o întrevedere de rămas-bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Şevcenko

Igor Grosu, a avut o întrevedere de rămas-bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Şevcenko Președintele Parlamentului, i-a mulțumit diplomatului ucrainean pentru buna relație stabilită pe durata...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

Molecule de apă, descoperite într-un mineral adus de pe Lună

Molecule de apă, descoperite într-un mineral adus de pe Lună Oamenii de ştiinţă dintr-o echipă chineză au identificat, într-un eşantion adus de pe Lună de...

Scade dramatic nivelul apei în Nistru și Prut. A fost emisă avertizare hidrologică

Scade dramatic nivelul apei în Nistru și Prut. A fost emisă avertizare hidrologică A fost emisă avertizare hidrologică de scădere a nivelului apei în râurile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.