Klaus Iohannis, în cărți pentru funcția de Comisar UE pentru Apărare (POLITICO)

Publicat:

Klaus Iohannis, în cărți pentru funcția de Comisar UE pentru Apărare (POLITICO)

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va crea portofoliul pentru Apărare dacă va câștiga un al doilea mandat la conducerea executivului UE după alegerile de duminică. Ideea a stârnit entuziasm și există chiar speculații că slujba ar putea reveni unui politician cu greutate politice, precum ministrul polonez de externe Radosław Sikorski, potrivit unui material realizat de o publicație americană, care vehiculează și numele președintelui român, Klaus Iohannis, scrie „Adevărul”.

Națiunile din Europa Centrală și de Est sugerează că cele aflate direct în punctul de vedere al Rusiei ar trebui să fie pe primul loc. „Este logic”, a declarat ministrul leton al Apărării Andris Sprūds pentru POLITICO, spunând că regiunea „oferă o mulțime de candidați excelenți” care au atât experiența de a fi în prima linie a unei „țari agresoare”, cât și în relații bune cu Washingtonul, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Potrivit sursei citate, alte nume care apar în cercurile diplomatice sunt premierul estonian Kaja Kallas, din partea liberalilor, și președintele român Klaus Iohannis, din partea Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, care candidează, de asemenea, pentru postul de secretar general al NATO. Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, tot din PPE, este uneori menționat și el.

Comisarul pentru apărare, o funcție care sună pompos, dar pe care nu ți-ai dori-o

În adevăr, însă, funcția s-ar putea dovedi a fi fără buget sau putere semnificativă: capitalele naționale, la urma urmei, își păzesc cu gelozie puterea în probleme militare. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că un comisar pentru apărare este un „concept” – atâta timp cât accentul se pune pe coordonarea industrială.

„Coordonatorul industrial” este într-adevăr o nouă atribuție foarte probabilă – un comisar de planificare economică care va încerca să găsească eficiență în producția de arme și infrastructura militară în cele 27 de țări membre, cu un rol potențial în derularea programelor spațiale civile ale blocului.

Nu cred că este prea rău să mă gândesc la ceva asemănător cu ceea ce tocmai a făcut Rusia – și-au schimbat ministrul apărării pentru a fi cineva din departamentul economic”, a declarat ministrul finlandez de externe Elina Valtonen. Întrebată dacă ea ar fi interesată, a fost timidă: „Nu dau nume aici”, a spus fostul bancher de investiții.

Diferența evidentă cu numirea lui Andrei Belousov este că comisarul UE nu ar avea aceeași influență asupra bugetelor sau capacitatea de a adapta producția de arme direct la nevoile strategice ca un ministru rus al Apărării.

Potrivit sursei citate, pentru polonezul Radosław Sikorski, postul de comisar pentru apărare ar putea fi un pas considerabil în spate de la a fi ministru de externe într-o țară care se transformă rapid în superputerea militară convențională a UE.

Posturile la UE, cum ar fi de comisar pentru comerț sau concurență, au competențe de a negocia acorduri sau de a impune amenzi mari – ceea ce le face foarte căutate și adesea mai puternice decât funcțiile de miniștri naționali. Comisarului pentru Apărare i-ar lipsi asta, atribuțiile sale ar putea fi reduse la coordonarea întâlnirilor bazate pe bunăvoință diplomatică și ar putea fi ușor depășit de o țară cu o mare industrie militară precum Franța.

UE are unele competențe oficiale în sectorul Apărării, dar acestea sunt extrem de modeste și adesea în mare măsură ignorate. Ele sunt, de asemenea, răspândite în diferite departamente, șefii de la industrie, transporturi și politică externă ai UE având toți roluri mici de jucat.

Există deja astăzi un comisar responsabil cu apărarea”, a declarat Jean-Claude Piris, un fost înalt oficial al UE, implicat în negocierea unora dintre tratatele UE. Înaltul Reprezentant [șeful politicii externe] „este și vicepreședinte al Comisiei și prezidează Consiliul Afaceri Externe și Apărare”.

Piris a subliniat că tratatele i-au dat șefului Serviciului European de Acțiune Externă sarcina de a „conduce politica de securitate și apărare comună a UE”.

În practică, asta nu înseamnă prea mult. Din punct de vedere economic, comisarul pentru piața internă Thierry Breton este însărcinat să încerce să coordoneze creșterea capacității de producție de arme a blocului.

Bruxelles gestionează și alte dosare trecute cu vederea. Dosarul de „mobilitate militară” – care asigură că UE are infrastructura necesară pentru a transfera trupele și echipamentul militar – care se încadrează în subordinea lui Breton. Chiar și în cadrul acesteia, însă, o parte a sarcinii — finanțarea proiectelor care sprijină atât sistemele de transport civil, cât și cele militare — este gestionată în cooperare cu Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.

Potrivit sursei citate, chiar dacă Ursula von der Leyen reunește toate acele dosare sub un singur acoperiș, poziția nu este mai copleșitoare în ceea ce privește puterea.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Anunțul președintelui Comisiei privind un comisar pentru apărare „este PR pur și simplu, o abordare prost finanțată”, s-a plâns un oficial al UE.

Politico scria la sfârșitul lunii mai, că președintele Klaus Iohannis are tot mai puține şanse la şefia NATO, fiind presiuni din partea mai multor state pentru retragerea candidaturii și că mai mulți oficiali și diplomați ai UE consideră că Iohannis urmărește un joc lung și folosește candidatura la NATO pentru a obține un alt post de conducere în cadrul UE. Biroul lui Iohannis a respins afirmațiile conform cărora ar fi existat presiuni pentru a părăsi cursa. Totuşi, intenția de a obține postul de secretar general îi poate deschide uşa pentru alte funcții, au spus specialiştii consultați de „Adevărul”.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare...

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la...

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, va ajunge în perioada următoare la Chișinău. Vizita va avea loc în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.