Konrad Adenauer, primul cancelar al Germaniei, i-ar fi spionat pe adversarii săi din SPD (presă)

Publicat:

Konrad Adenauer, primul cancelar al Republicii Federale Germania, i-ar fi spionat pe adversarii săi social-democraţi timp de peste 10 ani, a relatat vineri cotidianul Suddeutsche Zeitung, conform AFP, potrivit agerpres.

Liderul creştin-democrat, cancelar între 1949 şi 1963, ar fi fost informat de doi informatori, dintre care unul legat de serviciile de informaţii, apropiaţi de conducerea Partidului Social-Democrat (SPD).


Citește și : Procurorul general ucrainean: 164 de cadavre au fost găsite în oraşul Bucea

Este ceea ce relevă studiul unui istoric, Klaus-Dietmar Henke, dezvăluit vineri de cotidianul german. Henke a lucrat la arhivele Fundaţiei Konrad-Adenauer, care este apropiată de Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

Obsedat de posibilitatea infiltrării în politica federală a comuniştilor legaţi de RDG, cancelarul ar fi avut acces, adesea chiar în ziua în care au fost redactate, la aproape 500 de rapoarte confidenţiale ale conducerii SPD care dezvăluiau strategia şi deciziile acesteia.

Studii anterioare au dezvăluit că cancelarul Adenauer a cerut serviciilor să spioneze personalităţi politice, inclusiv pe viitorul cancelar social-democrat Willy Brandt, şi să colecteze informaţii compromiţătoare despre unele dintre ele. Dar este pentru prima dată când astfel de practici împotriva SPD au ieşit la iveală.

Citește și : Rusia închide birourile locale ale ONG-urilor Amnesty International şi Human Rights Watch

Primul cancelar de după război, Adenauer, decedat în 1967, este considerat părintele Germaniei contemporane, ataşat unei ancore atlantiste, şi unul dintre pionierii construcţiei europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.