Kosovo, ‘deschis’ faţă de organizarea de noi alegeri în patru municipalităţi din nord

Publicat:

Ministrul de externe al Kosovo, Donika Gervalla-Schwarz, a declarat marţi că Priştina este deschisă faţă de organizarea de noi alegeri în patru municipalităţi din nord unde instalarea de către guvern de primari albanezi a condus la ciocniri între militarii KFOR şi minoritatea sârbă, transmite France Presse, potrivit agerpres

‘Suntem deschişi faţă de noi alegeri în aceste patru municipalităţi’ din nordul Kosovo, a declarat Donika Gervalla-Schwarz în cursul unei vizite la Praga.


Citește și : Barajul care alimentează cu apă centrala nucleară de la Zaporojie a fost ARUNCAT în AER

Luni, militari turci au sosit în Kosovo pentru a întări Forţa multinaţională condusă de NATO, după ciocniri violente cu manifestanţi sârbi în care în jur de 30 dintre militarii KFOR au fost răniţi.

‘Pentru a avea noi alegeri, avem nevoie de etape intermediare, pentru că a declara noi alegeri în timp ce partea cealaltă declară că le va boicota din nou nu are sens’, a spus ministrul kosovar, după întrevederea cu omologul său ceh Jan Lipavsky.

Ea l-a acuzat pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic că a jucat un rol în violenţele recente vrând ‘să facă instabil Kosovo’ şi să schimbe ‘realitatea Balcanilor’.

‘Sunt profund convinsă că această violenţă nu are legătură cu aceste patru municipalităţi, nici cu aceste alegeri’, a mai spus ea.

Sârbii, care reprezintă în jur de 6% din populaţia Kosovo, au rămas în mare măsură fideli Belgradului, mai ales în nord, unde sunt majoritari. Autorităţile de la Priştina şi Belgrad au fost somate să dezamorseze tensiunile.

Minoritatea sârbă din Kosovo a boicotat alegerile locale din aprilie din nord, permiţându-le albanezilor să preia controlul consiliilor locale în pofida unei participări la vot de sub 3,5%.

Citește și : Bolsonaro vizat la sfârşitul lui iunie de un proces care îi pune în pericol eligibilitatea

‘Condamnăm această violenţă şi, în acelaşi timp, arătăm că suntem deschişi (…) să găsim mijloace nu doar pentru a opri această violenţă acum, dar şi pentru a lua măsuri spre a preveni violenţa pe viitor’, a declarat Gervalla-Schwarz.

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008, o decizie nerecunoscută de Belgrad şi aliaţii săi Rusia şi China, şi nici de cinci state membre ale Uniunii Europene – Republica Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.