X

Kremlinul consideră că Franţa este pregătită să participe ‘direct’ la conflictul militar din Ucraina

Kremlinul consideră că Franţa este pregătită să participe “direct” la conflictul militar din Ucraina

Kremlinul l-a acuzat vineri pe preşedintele francez Emmanuel Macron că alimentează tensiunile din Europa prin declaraţiile sale cu privire la Ucraina, pe care le consideră extrem de provocatoare, relatează Le Figaro.

Şeful statului francez a anunţat joi seara că Franţa intenţionează să livreze Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5 până la sfârşitul anului, iar pentru aceasta, piloţii ucraineni vor fi pregătiţi în Franţa începând din această vară. De asemenea, el a spus că Franţa se oferă să antreneze 4.500 de soldaţi ucraineni pe teritoriul său. Şeful statului francez a negat că aceste măsuri ar fi “un factor de escaladare”, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat însă vineri că Macron şi-a declarat sprijinul absolut pentru Kiev şi că este pregătit pentru implicarea directă a Franţei în conflictul ucrainean. “Să spunem că Macron îşi manifestă sprijinul absolut pentru regimul ucrainean şi declară că Republica Franceză este pregătită să participe direct la conflictul militar”, a declarat Peskov pentru agenţiile ruse de presă. El a calificat declaraţiile preşedintelui francez drept “extrem de provocatoare, care sporesc tensiunile pe continent şi nu aduc nimic pozitiv”.

Tensiunile franco-ruse au crescut de când Macron a evocat posibilitatea de a trimite instructori francezi în Ucraina şi nu a exclus posibilitatea de a trimite soldaţi francezi acolo. Kremlinul, la rândul său, a declarat că nu exclude opţiunea de a-i lua drept ţintă pe aceşti soldaţi francezi, dacă vor fi trimişi în Ucraina.

“Să mergi să antrenezi pe cineva în zona de vest, care este o zonă liberă în Ucraina, nu este un act de agresivitate”, s-a apărat Macron, joi seara.

“Macron îşi demonstrează sprijinul absolut pentru regimul de la Kiev, declară disponibilitatea participării directe a Republicii Franceze la conflictul militar. Având în vedere că Franţa este membră a NATO, membră a UE, un mare stat european, noi considerăm că aceste declaraţii sunt foarte, foarte provocatoare, alimentează tensiunile pe continent şi nu conduc la nimic pozitiv”, a declarat vineri Peskov.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Vladimir Putin nu a avut timp să urmărească interviul lui Macron de joi seara. “Preşedintele a terminat discuţiile ieri după miezul nopţii, nu cred că a avut vreo dorinţă să citească interviul lui Macron la prima oră după aceea. Iar acum – nu ştiu dacă o astfel de dorinţă a apărut de dimineaţă”, a declarat el în cadrul unui briefing în marja Forumului Economic de la Sankt Petersburg, unde liderul rus va vorbi vineri, a relatat TASS.

Tags: franta
Externe