Kremlinul va încerca să exploateze legăturile cu Dodon pentu a destabiliza R.Moldova. Transnistria respinge propunerea lui Dodon

Publicat:

Kremlinul va încerca să exploateze legăturile cu Dodon pentu a destabiliza R.Moldova. Transnistria respinge propunerea lui Dodon

Kremlinul va încerca să exploateze legăturile cu fostul președinte pro-rus Igor Dodon ca parte a eforturilor sale mai ample de a destabiliza democrația din R. Moldova și de a influența autoritățile de la Chișinău, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW s-a referit la interviurile oferite recent de Dodon pentru agențiile de stat ruse TASS și RIA Novosti, în care a promovat mai multe narațiuni cunoscute ale Kremlinului, vizând guvernul actual al R. Moldova – multe dintre acestea fiind promovate și de blocul ”Pobeda” al condamnatului fugar Ilan Șor. Dodon a susținut că guvernarea militarizează R. Moldova și o pregătește pentru „scenariul ucrainean” prin creșterea cheltuielilor de apărare și cooperarea cu NATO, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

De asemenea, Dodon a afirmat că viitoarele alegeri prezidențiale din R. Moldova din octombrie 2024 vor fi nelegitime și neconstituționale. De asemenea, Dodon a susținut că guvernul moldovean persecută opoziția, inclusiv pe Evghenia Guțul și pe el însuși. El a mai declarat că autoritățile moldovene ar putea permite Ucrainei să „destabilizeze” republica separatistă moldoveană Transnistria sau ar putea organiza „provocări” împotriva Găgăuziei în viitor.

„Kremlinul va încerca, probabil, să exploateze legăturile cu Dodon ca parte a eforturilor sale mai ample de a destabiliza democrația din R. Moldova și de a influența autoritățile de la Chișinău. Dodon a declarat că partidele de opoziție moldovene trebuie să lucreze împreună pentru a o învinge pe Sandu la alegerile prezidențiale și a subliniat că, dacă partidele de opoziție din R. Moldova nu se unesc în jurul unui singur candidat, va exista concurență între ele” a notat ISW.

De asemenea, Institutul îl citează pe Dodon, care a declarat că relația sa cu Șor este „complicată” și că nu au comunicat. Totuși, el a menționat că vor trebui să coopereze deoarece „dușmanul dușmanului meu este partenerul și prietenul meu potențial”.

„Kremlinul este, probabil, conștient că candidatul prezidențial încă neanunțat al blocului „Pobeda” are șanse mai mici de a o învinge pe Sandu în alegeri dacă și alte partide mari de opoziție, cum ar fi Partidul Socialiștilor, care are o coaliție cu Partidul Comuniștilor, vor înainta candidați. Interviurile lui Dodon din 9 iunie demonstrează că el înțelege că va trebui să coopereze cu Șor și blocul electoral „Pobeda”, dar momentan respinge să facă acest lucru. Se raportează că Dodon are legături strânse cu Kremlinul încă din perioada în care era președinte, iar Kremlinul exploatează foarte probabil aceste legături în eforturile sale generale de a influența alegerile din R. Moldova” se notează în analiză.

De asemenea, ISW constată că mesajele identice promovate de blocul „Pobeda” și Igor Dodon sugerează un efort coordonat anti-Sandu. Declarațiile publice ale lui Dodon despre relația sa „complicată” cu Șor și lipsa de cooperare cu blocul „Pobeda” până acum sugerează că Kremlinul, Dodon și Șor nu au convenit încă asupra unui candidat prezidențial sau asupra unei strategii electorale, conchide Institutul.

Transnistria a negat informația privind apelul la unificare cu Republica Moldova

Președintele republicii nerecunoscute Transnistria, Vadim Krasnoselskii, a declarat că nu s-a adresat președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu un apel la unificare.

“Ca și înainte, la fel și în viitor, poporul transnistrean și președintele Transnistriei sunt unanimi în opinia lor privind viitorul Transnistriei – aceasta este independența și recunoașterea internațională” – a scris Krasnoselskii pe canalul său Telegram. Astfel, el a respins declarația în acest sens a președintelui Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, făcută jurnaliștilor și l-a acuzat de “insinuări”.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Potrivit afirmaţiilor lui Dodon, în urmă cu doi ani, Krasnoselskii ar fi cerut Maiei Sandu să discute despre rezolvarea problemei transnistrene și unirea celor două maluri ale Nistrului. Potrivit afirmaţiilor lui Igor Dodon, după aceasta Kievul ar fi încetat să mai vadă o amenințare la securitate din partea republicii nerecunoscute, unde se află contingentul militar rus. Amintim că Transnistria s-a format la 2 septembrie 1990 pe teritoriul malului stâng al Nistrului, unde locuiește o populație preponderent rusofonă. Aceasta s-a opus acțiunilor politicienilor radicali din Republica Moldova, care au cerut ieşirea republicii de URSS și unirea acesteia cu România. În 1992, după o încercare eșuată a Chișinăului de a rezolva problema prin forță și a conflictului armat care a urmat, autoritățile moldovenești au pierdut controlul asupra raioanelor de pe malul stâng.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 20 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 20 iulie în Istorie 20 iulie este a 201-a zi a calendarului gregorian și a 202-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 20 iulie 2024

Horoscop 20 iulie 2024 Horoscop 20 iulie 2024. Nativii din zodia Capricorn înfloresc de la o zi la cealaltă, în timp ce Fecioarele sunt nemulţumite...

Ciupercile magice acţionează prin ‘dizolvarea’ temporală a reţelei neuronale responsabile de sentimentul de sine

Ciupercile magice acţionează prin 'dizolvarea' temporală a reţelei neuronale responsabile de sentimentul de sine Psilocibina, compusul chimic care face ca unele ciuperci să fie numite...

Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur

Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur Mercur ar putea avea un strat gros, format din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.