Kuleba: Rusia folosește arsenalul său de război hibrid împotriva României și în special împotriva Moldovei

Publicat:

Kuleba: Rusia folosește arsenalul său de război hibrid împotriva României și în special împotriva Moldovei

Șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, susține că Rusia folosește „arsenalul său de război hibrid” împotriva României și în special împotriva Moldovei, declarație făcută în timpul reuniunii trilaterale Republica Moldova-România-Ucraina care a avut loc vineri la Chișinău.

,,Rusia încă încearcă să destabilizeze țările noastre, să nu ne permită să realizăm visul nostru european de a trăi în securitate și prosperitate. Este un război total deschis împotriva țării, dar de asemenea folosește arsenalul său non-militar de război hibrid și de destabilizare împotriva României și în special împotriva Moldovei”, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

De asemenea, Dmitro Kuleba a avertizat că Rusia va folosi tot ,,arsenalul său propagandistic,, pentru a încerca să influențeze alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana din toamnă acestui an, subliniind că Kievul este gata ofere sprijin în acest sens Chișinăului.

În cadrul reuniunii trilaterale a fost semnat un memorandum privind cooperarea regională în combaterea dezinformării și o declarație comună ,,care subliniază principalele elemente ale agendei și ale angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale.”

,,Declarația comună consemnează cu tărie faptul evident că statele noastre împărtășesc viziuni și preocupări similare cu privire la mediul de securitate actual și se pronunță ferm pentru un viitor european comun, democratic, pașnic și prosper”, a spus ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi.

Suportul Chișinăului în reconstrucția Ucrainei

În contextul parcursului european al Republicii Moldova și al Ucrainei, două state care au început recent negocierile de aderare la UE, șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, a declarat că cele două state continuă realizarea reformelor necesare pentru a deveni membre cu acte în regulă ale Uniunii.

Totodată, Mihai Popșoi a reiterat disponibilitatea țării sale de a oferi suport în reconstrucția Ucrainei după războiul lansat de Rusia.

,, Am reiterat disponibilitatea de a contribui la eforturile de reconstrucție post-conflict ale Ucrainei. Considerăm că locația geografică a Republicii Moldova este una potrivită pentru a servi drept un hub logistic în eforturile de reconstrucție în Ucraina”, a conchis șeful diplomației de la Chișinău.

,,Victoria Ucrainei este indispensabilă”

Iar șefa diplomației de la București a declarat că cea de-a treia reuniune reprezintă încă o dovadă a susținerii ferme pentru indepedența, suveranitatea și integritatea Ucrainei în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă.

 ,,Victoria Ucrainei este indispensabilă, nu doar pentru așa că este corect, nu doar pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, ci și pentru a împedica Federația Rusă să mai declanșeze o nouă agresiune în viitor”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu.

În marja aceleiași reuniuni, Luminița Odobescu a subliniat că România sprijină ,,puternic” procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei.

 „Republica Moldova și Ucraina devin parte a proiectului european, singura opțiune care poate asigura cetățenilor acestora securitatea, pacea și prosperitatea pe care și-o doresc și o merită”, a adăugat șeful diplomației române.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

În data de 5 iulie, Chișinăul a fost gazda reuniunii trilaterale, celelalte două fiind desfășurate în septembrie 2022 la Odesa și, respectiv, în aprilie 2023 la București.

,,Temele de discuție au cuprins proiecte energetice aflate în derulare ce vor contribui la conectarea piețelor de energie și la creșterea producției de curent electric în regiune. De asemenea, discuțiile trilaterale au vizat proiecte de dezvoltare în comun a unei infrastructuri de transport moderne, rezistente și durabile”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova, la scurt timp după încheierea evenimentului.  

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Președinta Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru...

Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău

Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Rusiei, a anunțat vineri că l-a primit în vizită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.