Kurdistanul anunţă data noilor alegeri

Publicat:

Regiunea semiautonomă Kurdistan din Irak va organiza alegeri în 30 septembrie, informează marţi site-ul web Kurdish Rudaw, citând declaraţii ale premierului regiunii, Nechrivan Barzani, transmite agenţia de presă dpa, potrivit agerpres.

La nivelul întregii ţări, alegeri parlamentare sunt programate pentru sâmbătă, aceasta fiind primele alegeri după înfrângerea, anul trecut, a grupării islamiste Stat Islamic (SI).


Citeşte şi: Mare opozant al lui Trump, acuzat că îşi bătea iubitele!Procurorul statului New York şi-a dat demisia

Bagdadul şi Erbilul au relaţii tensionate după ce Kurdistanul şi zonele disputate aflate sub controlul forţelor kurde au organizat în mod unilateral un referendum privind independenţa în septembrie anul trecut.

Premierul irakian, Haider al-Abadi, în campanie pentru alegerile legislative din 12 mai, a întreprins la sfârşitul lui aprilie o vizită în Kurdistan.

Abadi s-a opus referendumului de independenţă organizat de fostul preşedinte al Kurdistanului irakian Masud Barzani la 25 septembrie 2017, în care opţiunile în favoarea independenţei au fost majoritare. Bagdadul a declarat acest plebiscit ilegal, iar rezultatul lui nu a fost niciodată aplicat.

Citeşte şi: Două trenuri s-au ciocnit în Bavaria; doi morţi şi 14 răniţi

Bagdadul a închis traficul aerian pe cele două aeroporturi ale Kurdistanului irakian, Erbil şi Souleimaniyeh, şi a trimis trupe pentru a recuceri zonele disputate unde combatanţii kurzi s-au desfăşurat de-a lungul anilor, în special în timpul haosului creat în 2014 de avansarea grupării jihadiste SI. Kurdistanul irakian a pierdut astfel preţioasele sale resurse petroliere din provincia Kirkuk.

Relaţiile au rămas foarte tensionate, însă Erbil a cedat în faţa Bagdadului, ceea ce a întărit în Irak poziţia lui Abadi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.