Kurzii eliberează zeci de sirieni afiliaţi jihadiștilor

Publicat:

Câteva zeci de sirieni afiliaţi grupării jihadiste Statul Islamic au fost puşi în libertate de autorităţile semiautonome kurde în Siria, a anunţat marţi un responsabil, precizând că 30 dintre aceştia au plecat după o mediere a unor şefi de triburi, potrivit AFP, scrie agerpres.

Forţele kurde, care proclamaseră în martie 2019 înfrângerea “califatului” Statului Islamic, deţin mai multe mii de jihadişti, între care şi cetăţeni occidentali, capturaţi în cursul bătăliilor duse cu sprijinul Washingtonului împotriva organizaţiei radicale.


Citește și : NATO îşi va retrage ‘temporar’ o parte din personalul său din Irak

Eliberarea acestora intervine după o cerere şi “garanţii” din partea unor şefi de triburi siriene, a explicat un purtător de cuvânt al autorităţilor kurde, Kamal Akef.

O listă cu 300 de persoane a fost prezentată autorităţilor kurde, care studiază fiecare caz în parte, înainte de a decide punerea în libertate, a adăugat el.

“Peste 30 de persoane au fost eliberate în 5 ianuarie şi altele vor fi puse în libertate în zilele următoare, în mai multe etape”, a indicat Akef, precizând că aceşti deţinuţi sunt originari din provincia Deir Ezzor (est) şi din Raqqa (nord).

“Ei nu sunt judecaţi, ci doar au constituit obiectul unei anchete”, a subliniat Akef.

“Cei care au fost eliberaţi nu au sânge pe mâini şi nici nu sunt acuzaţi de crime”, a afirmat acesta, asigurând că unii s-au raliat Statului Islamic fiind constrânşi să o facă de către jihadişti sau pentru a-şi asigura o pâine.

Forţele Democratice Siriene (FDS), combatanţi kurzi şi arabi susţinuţi de Washington şi de o coaliţie internaţional, au cucerit în martie 2019 ultimul bastion jihadist de la Baghouz în estul sirian.

Citește și : Putin, în vizită miercuri în Turcia, anunţă Kremlinul

Din martie 2019, aproape 300 de sirieni acuzaţi de apartenenţă la Statul Islamic au fost eliberaţi, potrivit administraţiei semiautonome kurde, la intervenţia unor şefi tribali şi a unor personalităţi locale.

Autorităţile kurde au lansat, de asemenea, iniţiative similare pentru a face să plece familii siriene din taberele suprapopulate de refugiaţi, unde se îngrămădesc în condiţii dificile civili care au fugit de lupte şi apropiaţi ai jihadiştilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.