La ce să se aștepte Republica Moldova de la un Vladimir Putin cu 87% scor electoral?

Publicat:

La ce să se aștepte Republica Moldova de la un Vladimir Putin cu 87% scor electoral?

Întărit în alegerile prezidențiale controlate strâns de el, Vladimir Putin poate înăspri politica în Rusia și în fostul spațiu sovietic, iar R. Moldova se poate apăra numai prin aderarea rapidă la UE și apropierea de NATO, spune analistul politic Anatol Țăranu, potrivit RADIO EUROPA LIBERĂ.

Citeşte şi: De astăzi vom plăti mai puțin pentru căldură şi lumină – Stiripesurse.md


Fost ambasador moldovean la Moscova în anii 1990, istoricul Anatol Țăranu spune că Rusia consideră Republica Moldova o pradă ușoară, inclusiv datorită numărului mare de susținătorii pe care și i-a păstrat aici, în ciuda agresiunii rusești contra Ucrainei.

La ce să se aștepte Republica Moldova de la un Vladimir Putin cu 87% scor electoral?

„Atâta timp cât va exista o susținere relativ consistentă în societatea noastră[…], noi nu putem să fim în siguranță”, crede Țăranu.

Aproximativ 85% din cetățenii ruși care au votat în R. Moldova la prezidențialele rusești l-au sprijinit pe Vladimir Putin, potrivit datelor ambasadei ruse la Chișinău citate de presa moldoveană. În regiunea transnistreană, au votat cu Putin 97% din cetățenii ruși care s-au prezentat la șase secții de votare deschise de Rusia în stânga Nistrului în ciuda împotrivirii Chișinăului.

Fostul președinte Igor Dodon, care conduce principalul partid al opoziției, i-a trimis un mesaj de felicitare lui Putin, iar un mesaj asemănător i-a trimis liderului de la Kremlin și guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul.

La ce să se aștepte Republica Moldova de la un Vladimir Putin cu 87% scor electoral?

Anatol Țăranu vede în mesajele lui Dodon și Guțul un apel adresat Rusiei să intervină în Republica Moldova împotriva actualei guvernări pro-europene și consideră că Rusia își va intensifica „războiul hibrid” împotriva R. Moldova pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE.

Dodon nu a spus încă dacă vrea să candideze pentru un nou mandat, dar și-a chemat deja susținătorii să boicoteze referendumul de aderare la Uniunea Europeană, lansat de președinta Maia Sandu.

Sandu a cerut luni, 18 martie, într-o conferință de presă, Parlamentului moldovean să inițieze procesul de organizare a plebiscitului european și tot atunci a criticat felul nedemocratic în care s-au desfășurat alegerile din Rusia.

Țăranu afirmă în podcast că siguranța R. Moldova va crește „substanțial dacă va deveni membră a UE”, însă țara poate avea „securitate absolută” doar în NATO.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De Ziua Europei, prietenii Republicii Moldova din parlamentele statelor membre ale UE s-au reunit la Chișinău

De Ziua Europei, prietenii Republicii Moldova din parlamentele statelor membre ale UE s-au reunit la Chișinău Președinții grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale...

Pericol pe Nistru. A fost emisă avertizare hidrologică Cod galben

Pericol pe Nistru. A fost emisă avertizare hidrologică Cod galben O nouă avertizare Cod galben a fost emisă, cu puțin timp în urmă de Serviciul...

Hai în Orășelul European! Vor fi excursii în Casa Guvernului

Hai în Orășelul European! Vor fi excursii în Casa Guvernului Începând cu ora 12.00, moldovenii sunt chemați să viziteze Orășelul European din centrul capitalei. Citește și:...

VIDEO// Bașcana Guțul pretinde că reprezintă Moldova pe Piața Roșie

VIDEO// Bașcana Guțul pretinde că reprezintă Moldova pe Piața Roșie Bașcana de la Comrat, Evghenia Guțul, a transmis în această dimineață un mesaj video din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.