La ce să se aștepte Republica Moldova de la un Vladimir Putin cu 87% scor electoral?

Publicat:

La ce să se aștepte Republica Moldova de la un Vladimir Putin cu 87% scor electoral?

Întărit în alegerile prezidențiale controlate strâns de el, Vladimir Putin poate înăspri politica în Rusia și în fostul spațiu sovietic, iar R. Moldova se poate apăra numai prin aderarea rapidă la UE și apropierea de NATO, spune analistul politic Anatol Țăranu, potrivit RADIO EUROPA LIBERĂ.

Citeşte şi: De astăzi vom plăti mai puțin pentru căldură şi lumină – Stiripesurse.md


Fost ambasador moldovean la Moscova în anii 1990, istoricul Anatol Țăranu spune că Rusia consideră Republica Moldova o pradă ușoară, inclusiv datorită numărului mare de susținătorii pe care și i-a păstrat aici, în ciuda agresiunii rusești contra Ucrainei.

La ce să se aștepte Republica Moldova de la un Vladimir Putin cu 87% scor electoral?

„Atâta timp cât va exista o susținere relativ consistentă în societatea noastră[…], noi nu putem să fim în siguranță”, crede Țăranu.

Aproximativ 85% din cetățenii ruși care au votat în R. Moldova la prezidențialele rusești l-au sprijinit pe Vladimir Putin, potrivit datelor ambasadei ruse la Chișinău citate de presa moldoveană. În regiunea transnistreană, au votat cu Putin 97% din cetățenii ruși care s-au prezentat la șase secții de votare deschise de Rusia în stânga Nistrului în ciuda împotrivirii Chișinăului.

Fostul președinte Igor Dodon, care conduce principalul partid al opoziției, i-a trimis un mesaj de felicitare lui Putin, iar un mesaj asemănător i-a trimis liderului de la Kremlin și guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul.

La ce să se aștepte Republica Moldova de la un Vladimir Putin cu 87% scor electoral?

Anatol Țăranu vede în mesajele lui Dodon și Guțul un apel adresat Rusiei să intervină în Republica Moldova împotriva actualei guvernări pro-europene și consideră că Rusia își va intensifica „războiul hibrid” împotriva R. Moldova pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE.

Dodon nu a spus încă dacă vrea să candideze pentru un nou mandat, dar și-a chemat deja susținătorii să boicoteze referendumul de aderare la Uniunea Europeană, lansat de președinta Maia Sandu.

Sandu a cerut luni, 18 martie, într-o conferință de presă, Parlamentului moldovean să inițieze procesul de organizare a plebiscitului european și tot atunci a criticat felul nedemocratic în care s-au desfășurat alegerile din Rusia.

Țăranu afirmă în podcast că siguranța R. Moldova va crește „substanțial dacă va deveni membră a UE”, însă țara poate avea „securitate absolută” doar în NATO.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grecia și Spania sunt presate să-i trimită Ucrainei arme antiaeriene

Grecia și Spania sunt presate să-i trimită Ucrainei arme antiaeriene Kievul a solicitat iar sisteme Patriot și S-300 la o reuniune a miniștrilor apărării și...

Curtea Constituțională validează mandatul de deputat al lui Grigore Grădinaru

Curtea Constituțională validează mandatul de deputat al lui Grigore Grădinaru Curtea Constituțională a validat marți, 23 aprilie, mandatul de deputat al candidatului supleant al Partidului Acțiune și...

„Pobeda” lui Șor ar fi adus în ţară peste 20 de milioane de lei. Toţi banii au fost confiscaţi – VIDEO

„Pobeda” lui Șor ar fi adus în ţară peste 20 de milioane de lei. Toţi banii au fost confiscaţi Mai mulți cetățeni care au revenit...

Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor vor cetățenia Moldovei

Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor vor cetățenia Moldovei Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor au depus actele pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.