La conferinţa pentru justiţie în Ucraina, preşedintele Zelenski cere urmărirea penală a crimelor de război comise de Rusia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou marţi comunităţii internaţionale un efort pentru urmărirea penală a crimelor de război ale Rusiei, informează dpa.
La conferinţa de la Haga pentru justiţie în Ucraina, liderul de la Kiev a afirmat că agresorii trebuie traşi la răspundere pentru acţiunile lor. În mesajul său transmis prin videoconferinţă, el a susţinut că trebuie să se arate clar că “justiţia este mai puternică decât războiul Kremlinului”, potrivit stiripesurse.ro.
Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE
După mai mult de doi ani de când forţele ruse au invadat Ucraina, anchetatori internaţionali şi miniştri europeni discută despre progresele urmăririlor penale ale crimelor de război. În acest context, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a reamintit masacrarea civililor din oraşul Bucea, în primăvara lui 2022, tragedie pe care o consideră un simbol al atrocităţilor comise de ruşi în ţara sa.
“Întreaga lume a privit răul în ochi la Bucea”, a spus el.
În suburbia respectivă a Kievului civilii ucraineni au fost ucişi, bătuţi, dezmembraţi, arşi şi supuşi unor simulări de execuţii; ororile au fost descoperite după retragerea forţelor ruse.
Ucraina, aliaţii săi şi Comisia Europeană cer aducerea în faţa justiţiei a celor suspectaţi de crime de război.
Conform ministerului olandez de externe, în Ucraina s-au comis până acum peste 100.000 de astfel de crime despre care există dovezi.
Olanda este gazda conferinţei la care participă reprezentanţi ai Ucrainei, ai Comisiei Europene, ai unor state occidentale şi ale Tribunalului Penal Internaţional (TPI) şi ai Eurojust – Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiţie Penală.
Mai multe state au acceptat la scurt timp după începerea războiului să coopereze în anchete cu Ucraina şi cu autorităţile judiciare internaţionale.
Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC
Independent de acestea, sunt în curs şi anchete ale TPI, organizaţie cu sediul la Haga; procurorul-şef al acestei instanţe, Karim Khan, a emis deja patru mandate de arestare internaţionale pe numele unor ruşi, inclusiv al preşedintelui Vladimir Putin, pentru crime de război.
TPI în acuză pe Putin că este răspunzător de răpirea şi deportarea unor copii şi minori din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, situaţii despre care Moscova susţine că sunt evacuări din zonele de luptă.