La mai mult de 30 de ani de la asasinarea premierului Olof Palme, autoritățile suedeze anunță finalizarea anchetei

Publicat:

La mai mult de 30 de ani de la asasinarea premierului suedez Olof Palme, ancheta, aflată în impas în ciuda nenumăratelor piste explorate din 1986, este pe punctul de a fi încheiată, au anunţat miercuri autorităţile suedeze, scrie agerpres.

Până la sfârşitul lunii iunie, parchetul “fie va deschide urmăriri penale, fie va închide ancheta”, a precizat pentru AFP Krister Petersson, procurorul însărcinat cu acest caz.


Citește și : SpaceX anunţă primul transport turistic spaţial din istorie

Lider social-democrat carismatic, Olof Palme a fost împuşcat cu sânge rece pe un trotuar îngheţat din centrul Stockholm-ului la 28 februarie 1986, la vârsta de 59 de ani, când se întorcea pe jos de la cinema împreună cu soţia sa, fără gărzi de corp.

Autorul atacului a reuşit să fugă, luând cu el arma crimei, care nu a mai fost găsită niciodată.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la moartea lui Olof Palme, actualul premier, Stefan Lofven, a spus că este vorba de o “rană deschisă”. Cazul a rămas până în prezent neelucidat.

Mii de persoane au fost audiate, alte zeci au revendicat atacul, iar dosarul ocupă 250 de metri de rafturi.

Potrivit lui Krister Petersson, însărcinat cu acest dosar din 2017, decesul principalului suspect ar putea fi motivul central al deciziei de abandonare a anchetei deoarece, conform legilor suedeze, o persoană decedată nu mai poate fi inculpată.

Citește și : Germania vrea ‘să citească’ mesageriile criptate

Principalul suspect, Christer Pettersson, identificat de soţia lui Olof Palme, a fost declarat vinovat în iulie 1989, însă a fost achitat în apel câteva luni mai târziu, din lipsă de probe. Mărturia sa a fost de asemenea fragilizată de condiţiile, marcate de nereguli, în care ea a fost obţinută.

Însă suspectul, un alcoolic toxicoman care a mai fost condamnat pentru crimă şi care s-a lăudat un timp cu acest asasinat, după care a retractat, a murit subit în 2004, ducând secretul cu el în mormânt.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.