Lângă București se construiește un ‘nou oraș’: Va fi un proiect unic în Europa de Est

Publicat:

Lângă București se construiește un ‘nou oraș’: Va fi un proiect unic în Europa de Est

Un proiect unic pentru Europa de Est va fi contruit lângă București, la Măgurele. Va fi cel mai mare campus educațional din Europa de Est și va avea dimensiunile unui mic oraș, peste 27.300 de metri pătrați. Campusul va fi conceput cu tehnologie NZeb, adică consum energetic aproape zero.

”Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, și primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, au anunțat astăzi construirea celui mai mare campus educațional din Europa de Est, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Gândit ca un centru de excelență, campusul va fi construit pe o suprafață de 27.300 de metri pătrați, va avea o capacitate de 1.000 de locuri pentru grădiniță, 1.500 de locuri pentru ciclul primar și gimnazial și încă 1.000 de locuri pentru ciclul liceal.

”Pe lângă sălile de clasă moderne, campusul va avea și facilități pentru activități extracurriculare. Vom face săli de sport, terenuri de sport, inclusiv un bazin de înot, vom face o bibliotecă mare, săli dedicate evenimentelor și spectacolelor. Un alt aspect important – campusul va include facilități pentru copiii cu nevoi speciale.

Acest campus va fi construit pe o suprafață de 27.300 metri pătrați și va fi conceput cu tehnologie NZeb (Net Zero Energy Building). Ce înseamnă asta? Consum energetic aproape zero. E o premieră pentru educația din România.

Scopul nostru este să oferim o educație de calitate, care să pregătească elevii pentru provocările viitorului. Acest campus școlar modern va deveni o comoară în orașul Magurele, în județul Ilfov, un adevărat centru de excelență și o pepinieră pentru întreaga țara. Va aduce beneficii enorme pentru comunitatea locală și națională!”, a spus Thuma Hubert.

La Măgurele, România are cel mai mare laser din lume

“Gata? Semnal trimis!”: în camera de control a unui centru de cercetare din România, ing. Antonia Toma, care coordonează tirul, activează cel mai puternic laser din lume, cu promisiuni revoluționare, de la sănătate la spațiu.

Cifrele sunt amețitoare: sistemul este capabil să atingă un vârf de 10 petawați (10 la puterea de 15 wați) pentru un timp ultrascurt, de ordinul unei femtosecunde (o milionime de miliardime de secundă).

În fața unui perete de ecrane care afișează fascicule luminoase, inginera în vârstă de 29 de ani verifică o serie de indicatoare înainte de a începe numărătoarea inversă.

Cadenţa acestor tiruri efectuate pe ținte situate în camere experimentale este în prezent foarte mare – 30 până la 40 pe zi.

Bijuterie de tehnologie

Pe cealaltă parte a geamului, rânduri lungi de cutii roșii și negre adăpostesc două lanțuri de lasere.

În interior se află o minune tehnologică: cristale de safir de titan care, excitate sub efectul unei pompe optice, emit fasciculul, sute de oglinzi de toate dimensiunile, reţele de difracție acoperite cu aur…

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

A fost nevoie de “câteva zeci de milioane de euro, 450 de tone de echipamente” și o instalare atentă pentru “a atinge acest nivel excepțional de performanță”, explică Franck Leibreich, responsabil cu activitățile laser pentru grupul francez Thales care operează sistemul.

Dotată cu placă antivibraţie, cladirea, care a necesitat o investiţie de 320 de milioane de euro, finanţată în principal de UE, este mândria Romaniei, chiar dacă au fost probleme la construcția unei unități de producție de raze gamma și aceasta nu va fi finalizată decât în 2026.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vlad Țurcanu, directorul TRM, cu precizări după ce Ion Ceban a anunțat că televiziunea nu va transmite slujba de Paşte, de la Catedrală

Vlad Țurcanu, directorul TRM, cu precizări după ce Ion Ceban a anunțat că televiziunea nu va transmite slujba de Paşte, de la Catedrală Compania Teleradio-Moldova...

Slujba din noaptea Învierii, va fi transmisă în direct la postul public de televiziune Moldova 1 și Moldova 2

Slujba din noaptea Învierii, va fi transmisă în direct la postul public de televiziune Moldova 1 și Moldova 2 Compania Teleradio-Moldova va transmite în direct...

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Gaza se răspândeşte în întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Gaza se răspândeşte în întreaga lume Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind...

Transporta 23 telefoane și 21 încărcătoare din Federația Rusă, iar la vamă a decis să nu le declare

Transporta 23 telefoane și 21 încărcătoare din Federația Rusă, iar la vamă a decis să nu le declare Un rezident în vârstă de 34 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.