Lavrov: În Belarus se desfăşoară o ‘luptă pentru spaţiul postsovietic’

Publicat:

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat miercuri împotriva tentativelor de ingerinţă externă în Belarus cu obiective geopolitice, în opinia sa manifestaţiile din această ţară împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko fiind o ”luptă pentru spaţiul postsovietic”, relatează agenţia EFE, scrie agerpres.

”Nimic din ce se aude acum dinspre capitalele europene, mai ales ţările baltice, precum şi Polonia şi Parlamentul European nu este despre Alexandr Lukaşenko, despre drepturile omului sau democraţie. Este vorba numai despre geopolitică”, a spus Lavrov într-o declaraţie acordată postului rus de televiziune Rossiya-1.


Citește și : Noi proteste violente la Portland după săptămâni de manifestaţii în general paşnice

”Ne îngrijorează încercarea de a profita de dificultăţile interne prin care trec Belarus, poporul belarus şi liderii săi pentru a se amesteca (în afacerile interne). Şi nu doar de a se amesteca, ci de a impune belaruşilor ordinea pe care actorii externi o consideră adecvată”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse, apreciind că ”ceea ce se întâmplă în Belarus este o problemă internă a acestei ţări”. ”Considerăm că trebuie făcut tot ce este necesar pentru a crea condiţiile care să permită menţinerea situaţiei în cadrul legal pentru a permite dialogul necesar”, a continuat Lavrov.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Belarusul nu are nevoie de nicio mediere externă pentru a-şi rezolva problemele. El şi-a manifestat speranţă că ”datorită înţelepciunii” sale, poporul acestei ţări ”nu se va lăsa manevrat de cei care au nevoie de el doar pentru a domina acest spaţiu geopolitic şi a promova logica distructivă a alegerii între Europa şi Rusia”, amintind în acest sens de protestele din Ucraina, despre care a spus că ”am văzut deja care a fost rezultatul”.

Dar ”ceea ce am spus nu înseamnă că alegerile (prezidenţiale din Belarus) au fost ideale”, a admis apoi Lavrov. ”Desigur că nu. Există multe mărturii pentru aceasta. Este un lucru pe care-l recunosc autorităţile belaruse care încearcă să dialogheze cu cetăţenii care protestează împotriva a ceea ce consideră a fi o încălcare a drepturilor lor”, a indicat ministrul de externe rus.

Citește și : Uraganul Genevieve se apropie de sudul Peninsulei Baja California

El consideră că autorităţile de la Minsk sunt dispuse la dialog şi şi-a exprimat speranţa că şi manifestanţii care protestează în fiecare zi de când Lukalenko a câştigat duminica trecută alegerile prezidenţiale cu 80% din voturi se vor aşeza la masa tratativelor, dar i-a acuzat totodată pe aceştia că incită la violenţă. ”Observăm în imagini şi pe reţelele de socializare apeluri vădit provocatoare. Vedem cum încearcă să provoace agenţii forţelor de ordine, adesea prin violenţă împotriva lor”, a remarcat Lavrov.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.