Lavrov este sceptic faţă de ancheta ONU în Siria

Publicat:

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov s-a declarat joi “sceptic” în legătură cu ancheta Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care acuză regimul sirian, al cărui principal aliat este Moscova, de “crime împotriva umanităţii” în timpul asediului asupra enclavei Ghouta de Est, informează AFP, potrivit agerpres.

Dat publicităţii miercuri, un raport al Comisiei de anchetă Internaţionale şi Independente (COI) asupra Siriei detaliază suferinţele îndurate de civili în această enclavă a insurgenţilor situată lângă Damasc, recucerită în aprilie de forţele regimului Assad.


Citeşte şi: Un jurnalist german a fost ridicat de jandarmi în timpul protestului din Piața Victoriei

“Suntem în principiu foarte sceptici în ceea ce priveşte metodele acestui mod de lucru, fie că (acesta) se apleacă asupra crimelor de război sau asupra utilizării de arme chimice”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Moscova alături de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Cu toate acestea, Lavrov a precizat că “nu a văzut” acest raport.

“Comisia nu s-a deplasat la faţa locului”, în Ghouta de Est, a denunţat el, afirmând că ancheta “se bazează pe date obţinute din reţelele sociale, din imagini video filmate de martori”. “Am formulat de mai multe ori comentarii asupra mijloacelor utilizate pentru fabricarea acestui gen de dezvăluiri senzaţionale”, a adăugat Lavrov.

Potrivit raportului COI, ai cărei anchetatori nu au fost autorizaţi să-şi desfăşoare investigaţia în Siria, regimul sirian a recurs la tactici “ilegale”, menite “să-i pedepsească pe locuitori şi să forţeze populaţia să se predea sau să moară de foame”.

Citeşte şi: S-au supărat ţiganii. Vor să-i arate lui Salvini cine sunt ei cu adevărat (AFP)

Unele dintre aceste acţiuni “constituie crime de război”, potrivit Comisiei, care acuză regimul sirian că a dus “o formă medievală de luptă”. Ea a acuzat de asemenea grupările insurgente sau islamiste, cum sunt Jaish al-Islam, Ahrar al-Sham şi Hayat Tahrir al-Sham, că au comis “crime de război”.

Principal aliat al regimului lui Bashar al-Assad, Rusia desfăşoară o intervenţie militară în Siria din septembrie 2015, iar ajutorul ei i-a permis armatei siriene să recucerească teritorii cucerite de Statul Islamic (SI) şi să slăbească semnificativ grupările insurgente, cum s-a întâmplat în Ghouta de Est.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.