Noua lege a guvernului german acuzată drept cenzură de extrema dreaptă

Publicat:

Guvernul german şi-a apărat joi noua lege împotriva aşa-numitelor mesaje de ‘ură’ şi a ‘ştirilor false’, taxată însă drept cenzură de extrema dreaptă, dar şi de sectorul jurnalistic, informează agenţia EFE.

‘Libertatea de exprimare protejează opiniile reprobabile sau manifestările de ură. Dar incitarea la ură, ameninţările, insultele şi inclusiv negarea Holocaustului nu înseamnă libertate de exprimare, ci atacuri împotriva libertăţii altora de a se exprima’, a justificat ministrul german al justiţiei, Heiko Maas, legea care obligă reţele de socializare să elimine în 24 de ore de la postare ‘conţinuturile vădit ofensatoare’, sub sancţiunea unei amenzi de 50 de milioane de euro, conform agerpres .


El a răspuns astfel criticilor primite după primele cazuri de aplicare a legii – în vigoare din 1 ianuarie -, reţelele de socializare Twitter şi Facebook blocând temporar conturile unor reprezentante ale partidului de extremă dreapta ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) şi ale unei reviste satirice.

Citește și : Ministrul israelian al apărării dorește construirea de locuinţe în coloniile evreieşti din Cisiordania

Vicepreşedinta AfD, Beatrix von Storch, a postat un text în care a criticat un mesaj difuzat în mai multe limbi, inclusiv în arabă, prin care poliţia din oraşul Koln lansa un apel pentru un An Nou paşnic, după ce în acest oraş Revelionul din 2015-2016 a fost marcat de sute de agresiuni sexuale comise de migranţi nord-africani.

”Ce se întâmplă în această ţară? De ce poliţia îşi publică acum mesajele oficiale în arabă?’, s-a întrebat vicepreşedinta AfD. ”Se adresează oare în acest mod hoardelor de bărbaţi barbari, musulmani şi violatori în încercarea de a-i îmbuna?”, a adăugat ea în respectiva postare în care mai făcea referire la ”sfârşitul statului de drept în Germania”.

Prin urmare, Facebook şi Twitter i-au blocat temporar conturile, decizie care a atras numeroase mesaje de solidaritate faţă de Beatrix von Storch şi faţă de şefa grupului parlamentar al AfD, Alice Weidel, ale cărei conturi pe aceleaşi reţele au fost de asemenea blocate şi care a comparat această măsură cu practicile Germaniei comuniste.

Revista satirică Titanic i-a oferit ‘azil’ lui Beatrix von Storch pentru a-şi difuza în continuare mesajele, dar şi aceasta şi-a văzut apoi suspendate conturile de pe reţelele de socializare.

Toate conturile au fost deblocate după ce respectivele mesaje au fost şterse, dar copii ale postărilor originale continuă să circule.

Noua lege promovată de guvernul german a primit critici şi din partea mass-media. Astfel, Asociaţia Presei Germane, cea mai mare organizaţie a jurnaliştilor din Germania, nu consideră normal faptul ca o companie din SUA să poată ‘cenzura’ presa germană, în timp ce săptămânalul Der Spiegel a descris această lege drept ‘una dintre cele mai stupide’ adoptate vreodată în Germania.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.