Libanul anunţă începerea discuţiilor cu Israelul privind frontierele disputate

Publicat:

Libanul şi Israelul vor avea discuţii sub medierea ONU privind frontierele lor maritime şi terestre contestate, a anunţat luni preşedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri, iar SUA s-au grăbit să salute o “înţelegere istorică” relatează AFP, potrivit agerpres.

“În ceea ce priveşte chestiunea frontierelor maritime, reuniunile vor avea loc în mod continuu la sediul ONU la Naqoura, sub medierea Naţiunilor Unite”, a declarat Berri în cadrul unei conferinţe de presă difuzate de posturile locale.


Citește și : FBI strânge cooperarea cu agenţiile de spionaj pentru combaterea hackerilor

“Reuniunile vor avea loc sub auspiciile Biroului coordonatorului special al ONU pentru Liban”, a adăugat el.

“Ambele părţi, Israel şi Liban, au cerut SUA să joace rolul de mediator (…) pentru delimitarea frontierelor maritime şi sunt pregătite pentru acest lucru”, a mai spus oficialul libanez.

Nicio dată nu a fost anunţată pentru începerea negocierilor şi nici modul de desfăşurare a convorbirilor. Totuşi, Berri a precizat că odată ce se va ajunge la un acord, el va semnat de Liban, Israel şi Forţa intermediară a ONU din Liban (UNFIL).

Libanul şi Israelul sunt, din punct de vedere tehnic, în stare de război. În 2018, Libanul a semnat un prim contract de foraj pentru petrol şi gaze în apele sale teritoriale, într-o zonă contestată de vecinul său meridional Israel.

Guvernul israelian a anunţat în mai 2019 că şi-a dat acordul pentru începerea discuţiilor cu Libanul cu medierea SUA pentru a rezolva disputa privind frontierele lor maritime.

Citește și : Rusia ajunge la aproape 9.000 de infectări zilnic

Pe 8 septembrie, secretarul de stat adjunct american pentru afacerile din Orientul Mijlociu, David Schenker, a vorbit despre “progrese” în vederea unei declanşări a negocierilor, exprimându-şi speranţa privind semnarea unui acord în următoarele săptămâni.

SUA au salutat acordul “istoric” anunţat joi între Liban şi Israel pentru începerea de discuţii privind frontierele contestate, încheiat “sub egida SUA”. Această înţelegere “este rezultatul a aproape trei ani de eforturi diplomatice intense” din partea Washingtonului, a afirmat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.