X

Libanul va primi ajutoare şi împrumuturi de peste 11 miliarde de dolari

Comunitatea internaţională s-a angajat să acorde peste 11 miliarde de dolari în ajutoare şi împrumuturi Libanului cu prilejul unei conferinţe organizate vineri la Paris, o “mobilizare excepţională” în favoarea unei ţări destabilizate de afluxul de refugiaţi sirieni, a anunţat preşedintele francez, Emmanuel Macron, citat de AFP, potrivit agerpres.

“În total, conferinţa a permis să se mobilizeze angajamente cu puţin peste 11 miliarde (de dolari)”, a spus şeful statului francez la închiderea conferinţei, numită CEDRE. “Este o mobilizare excepţională de care avem nevoie” pentru a menţine “stabilitatea de care Libanul are nevoie”, a adăugat el.

Citește și : Mark Zuckerberg anunţă noi măsuri şi restricţii Facebook în perspectiva alegerilor din mai multe state

Emmanuel Macron a reamintit că Franţa va acorda Libanului 550 de milioane de dolari granturi şi împrumuturi concesionale. Banca Mondială a anunţat în cursul aceleiaşi zile împrumuturi în valoare de 4 miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani, Arabia Saudită de 1 miliard de dolari, Banca Europeană de Investiţii de 800 de milioane de euro şi BERD de 1,1 miliarde de euro pe şase ani, printre altele.

Salutând “generozitatea excepţională a poporului libanez care a primit peste un milion de refugiaţi sirieni”, preşedintele francez a subliniat că “este de datoria noastră de a fi pe deplin solidari” cu Libanul.

“Continuarea luptelor în Siria face imposibilă întoarcerea rapidă a refugiaţilor sirieni, iar ofensiva regimului condus de Bashar Al-Assad, ca recent în Ghouta, are ca rezultat şi mai multe persoane deplasate”, a adăugat el.

Comunitatea internaţională are ca “responsabilitate să pună capăt acestei logici funeste şi să ajute Libanul să facă faţă acestor provocări”, a mai spus Emmanuel Macron.

“Toate acestea au sens numai pentru că există angajamentul guvernului libanez” şi dorinţa acestuia “de a transforma ţara în profunzime şi a aplica reforme esenţiale”, a continuat el.

Preşedintele Franţei a salutat reformele întreprinse de guvernul de la Beirut, în timp ce alegeri parlamentare sunt prevăzute în Liban la 6 mai, primele după nouă ani.

Citește și : Slovacia : Şeful poliţiei refuză să demisioneze la apelurile manifestaților

Tags: Arabia sauditaBanca MondialaEmmanuel MacronfrantaLibanparisrefugiati
Categorii: Știrile zilei