Licitaţii TRUCATE la ARM! Doi șefi ai Agenţiei au fost reținuți

Publicat:

Licitaţii TRUCATE la ARM! Doi șefi ai Agenţiei au fost reținuți

Directorul adjunct al Agenției Rezerve Materiale (ARM) și șeful Direcției administrare rezerve materiale de stat a ARM au fost reținuți astăzi, în urma unor acțiuni de urmărire penală efectuate de ofițerii CNA și procurorii anticorupție la ARM a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), într-un dosar de abuz de serviciu care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice, desfășurate în perioada 2022-2024.

Potrivit CNA, directorul adjunct al ARM și șeful de direcție sunt bănuiți că au favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.


Citeşte şi: Vizita premierulul belgian paralizează traficul din Chişinău – Stiripesurse.md

„S-a constatat că, în perioada 2022-pezent, șeful Direcției Administrare rezerve materiale de stat a ARM, prin înțelegere prealabilă cu președintele grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice și șeful-adjunct al ARM, abuzând intenționat de atribuțiile funcționale care le revin, acționând în interes material, personal, precum și în interesul terțelor persoane, ar fi întreprins acțiuni în vederea desemnării unor agenți economici în calitate de câștigători ai licitațiilor organizate de ARM privind achiziționarea, prin negocieri directe, a rezervelor de diverse mărfuri și utilaje, fapt care au cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului de stat”, se arată într-un comunicat emis de CNA.

Licitaţii TRUCATE la ARM! Doi șefi ai Agenţiei au fost reținuți

Oamenii legii au constatat abateri la organizarea procedurii de achiziție a rezervelor de păcură, desfășurate pe parcursul anului 2022, cu utilizarea metodei de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Acest fapt a generat acceptarea unei oferte mai scumpe cu 58,4 milioane de lei la contractarea a 14,5 mii tone de păcură, cantitatea solicitată de 16,5 mii tone de păcură fiind micșorată cu 2,0 mii tone.

„De asemenea, la achiziționarea, în anul 2022, a rezervelor de grâu, s-a admis acceptarea unei oferte mai scumpe cu 11,3 milioane de lei pentru contractarea a 33,2 mii tone de grâu alimentar, ca diferență dintre prețul anunțat în documentația de atribuire și oferta acceptată. La procedura de achiziție a unui autovehicul, în cadrul căreia nu s-au respectat regulile de descriere a bunurilor (specificații tehnice restrictive), care au limitat concurența între operatorii economici, iar parametrii tehnici luați în ansamblu și valoarea estimată a achiziției au făcut referire la un anumit model de autovehicul, a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 26 de mii de euro (conform cursului oficial Băncii Naționale din Moldova constituie 490 360 de lei.

În anul 2023, a fost organizată procedura de achiziție a 400 de tone de zahăr în valoare de 6 692 592,59 de lei, utilizându-se metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare și restricționarea participării altor ofertanți, cu informarea doar a unui singur agent economic. Tot în această perioadă, s-a organizat procedura de achiziție a 16 mii de tone de păcură, prin favorizarea unui singur agent economic, iar în actele de recepționare s-a indicat o cantitate mai mică decât cea livrată de facto.

Licitaţii TRUCATE la ARM! Doi șefi ai Agenţiei au fost reținuți

În alte episoade sunt cercetate procedurile de achiziție a rezervelor de utilaje tehnice de asemenea prin eludarea procedurilor legale: mini-excavator – 3 unități în valoare de 2 324 166 de lei; excavator pe şenile – 1 unitate în valoare estimativă de 1 837 500 de lei; automacara – 1 unitate în valoare estimativă de 2 785 000 de lei”, potrivit aceluiași comunicat.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate cu stabilirea prejudiciului total cauzat bugetului de stat și atragerii la răspundere penală a acestora.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

METEO: Se menține vremea instabilă

METEO: Se menține vremea instabilă Vremea instabilă se menține și astăzi. În mare parte, cerul va fi acoperit cu nori și izolat va ploua. CItește...

Cum comunică peștii între ei. „Oceanele sunt pline de sunete”

Cum comunică peștii între ei. „Oceanele sunt pline de sunete” De la zgomote misterioase de clicuri într-un acvariu de laborator, la zumzăituri și cântece de...

Rachete trase din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria

Rachete trase din Irak către baza coaliţiei antijihadiste din Siria Mai multe rachete au fost lansate duminică seara din nordul Irakului spre o bază a...

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, a anunţat duminică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.