Lider al comunității LGBTQ din Rusia la Chișinău: „Îmi vine să plâng când văd cum ne protejează polițiștii aici. Acasă ne arestau”

Publicat:

Lider al comunității LGBTQ din Rusia la Chișinău: „Îmi vine să plâng când văd cum ne protejează polițiștii aici. Acasă ne arestau”

Peste 800 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat duminică la marșul Pride din Chișinău, acesta fiind bine păzit de zeci de jandarmi și polițiști. O contramanifestație „împotriva propagandei gay” a avut loc tot în centrul capitalei Moldovei, la care au participat mai mulți preoți și măicuțe de la mănăstire.

  • Printre participanții la Pride s-a numărat și Ian Dvorkin, unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai comunității gay din Rusia care a fost nevoit să fugă din țară după ce Curtea Supremă din Rusia a interzis „mișcarea internațională LGBTQ+”.

În centrul Chișinăului au avut loc, practic, două marșuri: unul al comunității LGBTQ, iar celălalt al unor preoți, măicuțe și enoriași care au venit să ceară „interzicerea propagandei homosexualității”.


De asemenea, la finalul marșului, mai mulți susținători ai așa-zisului bloc „Victoria” afiliat oligarhului pro-rus Ilar Șor au organizat un flash-mob de „dezinfectare a străzilor”.

„Simbolistica LGBTQ + este considerată extremistă în Rusia”

Printre participanții la Pride s-a numărat și Ian Dvorkin, unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai comunității LGBTQ din Rusia, cu care, după ce acesta a fost nevoit să fugă din țară de teamă să nu ajungă în pușcărie, potrivit HotNews.ro.

„Este primul Pride din viața mea. Stau aici, mă uit la oameni și plâng și fotografiez poliția care ne protejează.

Pentru prima dată văd ca poliția să-i apere pe oamenii queer. Pot să stau legal cu stegulețele în mână în stradă și știu că nu o să pățesc nimic pentru asta, pentru că asta nu este o crimă”, a declarat Ian Dvorkin pentru HotNews.ro.

„Ca să înțelegeți ce se întâmplă în creierul meu, eu nu am putut să ies în public cu aceste stegulețe, le ascundeam în buzunar, ca să trec câțiva metri de la hotel și să nu le arăt la recepție. M-am obișnuit că trebuie să-mi ascund identitatea și simbolistica care este considerată extremistă în Rusia și pot să primesc o pedeapsă penală”, a mai povestit Ian Dvorkin.

Reamintim că pe 30 noiembrie 2023, Curtea Supremă a Rusiei a interzis „mișcarea internațională LGBTQ +”, decizie care a stârnit frică și confuzie în această țară. Mulți membrii ai comunității a fugit din Rusia deoarece se temeau că vor putea ajunge la închisoare chiar și pentru un like dat unei pagini de Facebook.

La parada din Chișinău au participat și câteva persoane din Ucraina care, la rândul lor, au spus că din cauza războiului nici la ei în țară nu pot avea loc astfel de evenimente.

Una dintre cele mai importate revendicări ale comunității LGBTQ+ este cea privind legalizarea parteneriatelor civile între persoane de același sex.

„Un act normativ este necesar pentru a permite, de exemplu, împărțirea moștenirii sau transferul acesteia către o persoană. Sau de a avea dreptul de a merge la spital, dacă partenerul s-a îmbolnăvit și alte lucruri”, a explicat Alexei Marcikov, fondatorul asociații “GENDERDOC-M”.

Liderul comunității LGBTQ din Moldova crede că autoritățile din acest moment ar trebui „să găsească curajul să adopte o astfel de lege”.

„Cred că dacă explicăm populației despre ce este vorba, atunci nu vor fi probleme”, a mai spus Alexei Marcikov.

De cealaltă parte, mai mulți oameni ai bisericii și enoriași au organizat o contramanifestație. Printre sloganurile acestora s-au numărat:

„Rușine! Rușine! Jos gay-propaganda! Stop gay-propaganda!” sau „Moldova nu e Sodoma!”.

„Este ceva împotriva naturii. Eu cred că acest gen de oameni trebuie să fie foarte atenți, să se ferească de oamenii care vor să trăiască într-o societate normală”, i-a spus un bărbat corespondentei HotNews.ro.

„Eu nu vreau să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în Sodoma și Gomorrah. Cunoașteți că majoritatea suntem creștini ortodocși. Copiii noștri nu trebuie să vadă toată murdăria aceasta care se întâmplă, pentru că e urât”, a afirmat și o tânără mămica.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Guvernul a adoptat măsuri fiscale și vamale pentru 2025

Guvernul a adoptat măsuri fiscale și vamale pentru 2025 Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, care conține...

Dosarul Roşia Montană: Gabriel Resources a depus o cerere de anulare a hotărârii curţii de arbitraj de la Washington care era favorabilă României

Dosarul Roşia Montană: Gabriel Resources a depus o cerere de anulare a hotărârii curţii de arbitraj de la Washington care era favorabilă României Gabriel Resources,...

Un bărbat din Ungheni, reținut după ce și-a omorât soacra cu cuțitul

Un bărbat din Ungheni, reținut după ce și-a omorât soacra cu cuțitul O femeie de 72 de ani a decedat după ce în urma unui...

Noțiunea de femicid va fi introdusă în legislația Republicii Moldova

Noțiunea de femicid va fi introdusă în legislația Republicii Moldova Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, va fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.