Ministrul Apărării: R.Moldova este pregătită să se apere în cazul unei amenințări

Publicat:

Ministrul Apărării: R.Moldova este pregătită să se apere în cazul unei amenințări

Republica Moldova este pregătită să se apere în cazul unei amenințări, având suficienți militari și rezerviști, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Deși există amenințări din partea Federației Ruse, Nosatîi a subliniat că nu există un pericol militar iminent datorită rezistenței Ucrainei pe câmpul de luptă.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că armata națională se confruntă cu un deficit de personal. Cu toate acestea, Nosatîi a subliniat că Republica Moldova dispune de suficient potențial uman pentru a-și apăra integritatea și suveranitatea națională, potrivit moldova1.md.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

„Amenințările la adresa securității Republicii Moldova vin din partea Federației Ruse. În prezent, însă, nu există niciun pericol iminent datorită situației de pe câmpul de luptă din Ucraina. Eroismul și dedicația poporului ucrainean și a forțelor armate ucrainene ne asigură siguranța,” a adăugat ministrul.

Nosatîi a mai declarat că armata națională va face tranziția către utilizarea exclusivă a tehnicii de producție occidentală în viitorul apropiat. Oficialul susține că tranziția este justificată de faptul că echipamentele rămase moștenire de la Uniunea Sovietică nu mai corespund standardelor actuale de securitate și eficiență în operațiunile militare. Potrivit lui, schimbarea va contribui la îmbunătățirea capacității de apărare a țării în fața amenințărilor actuale.

„Chiar dacă îi urmăriți pe acei care ne critică și menționează că pe teritoriul Republicii Moldova, prin oraș, se vede tehnică occidentală, vreau să spun că așa va fi în viitor. Toată tehnica care se va mișca și se va folosi de către militarii armatei naționale este de producție occidentală. Din ce în ce folosim mai puțină tehnică de producție rămasă moștenire de la Uniunea Sovietică, pentru că ea nu mai este bună pentru folosire și în multe cazuri este și periculoasă, pentru că nu asigură acele reguli de securitate. Lucrurile se îmbunătățesc și vor continua să fie din ce în ce mai bune la capitolul dotare cu tehnică”, a conchis ministrul Anatolie Nosatîi.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În anul 2023, potrivit unui studiu elaborat de Global FirePower, Republica Moldova ocupa locul 143 din 145 de state ale lumii în clasamentul forței militare, depășind doar două state din vestul Africii și Asia – Republica Benin și Bhutan. Datele mai relevă că țara noastră are 6 mii de militari și 12 mii de rezerviști. De precizat că ultima cifră nu a fost confirmată de ministrul Nosatîi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cursul valutar oficial al BNM la 18 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM la 18 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 18 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7656 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5963 Coroana...

Care este țara cu cea mai mare inflație din UE. România a fost detronată

Care este țara cu cea mai mare inflație din UE. România a fost detronată După ce România a fost timp de cinci luni țara cu...

Ministrul german al apărării: Dacă Trump câştigă, ţările NATO vor fi sub o ‘presiune mai mare’

Ministrul german al apărării: Dacă Trump câştigă, ţările NATO vor fi sub o 'presiune mai mare' Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat miercuri...

Comisia Europeană a aprobat plata către Ucraina a unei noi tranşe din ajutorul de 50 de miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat plata către Ucraina a unei noi tranşe din ajutorul de 50 de miliarde de euro Comisia Europeană a anunţat miercuri că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.