X

Lider jihadist egiptean, extrădat din Libia, condamnat la moarte pentru implicare în mai multe atentate

Liderul jihadist egiptean Hisham el-Ashmawy, extrădat din Libia, a fost condamnat la moarte miercuri de un tribunal militar pentru implicare în mai multe atentate, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei, citat de AFP, potrivit agerpres.

Hisham el-Ashmawy, arestat în octombrie 2018 în Libia, a fost predat autorităţilor egiptene în luna mai de către mareşalul Khalifa Haftar, omul forte al Estului libian, sprijinit de Cairo.

Citește și : Ursula von der Leyen: În materie de apărare, NATO şi UE sunt complementare, nu rivale

Miercuri, liderul jihadist a fost condamnat pentru rolul său în 14 ‘crime’, printre care o ambuscadă împotriva poliţiei în deşertul occidental din Egipt 2017, şi pentru implicare într-un atac la un punct de trecere a frontierei între Egipt şi Libia în 2014, în care au fost ucişi 22 de soldaţi. Jihadistul fusese deja condamnat în contumacie în acest caz în 2017.

Totodată, tribunalul a stabilit că Hisham el-Ashmawy a fost implicat în pregătirea unui atentat în septembrie 2013 împotriva lui Mohamed Ibrahim, ministrul de interne de atunci, care a supravieţuit însă exploziei unei maşini-capcană.

Verdictul tribunalului poate fi contestat în faţa unei curţi de apel militare, a declarat pentru AFP o sursă judiciară.

Citește și : Margarita Robles preia conducerea diplomaţiei spaniole după plecarea lui Josep Borrell

Hisham el-Ashmawy, fost ofiţer al forţelor speciale egiptene, a părăsit armata în 2012, după care s-a alăturat grupării Ansar Beit al-Maqdes, devenind unul dintre jihadiştii egipteni cei mai căutaţi.

În 2013 a ajuns în Libia, înainte ca gruparea sa, cu baza în Sinai (estul Egiptului), să jure credinţă organizaţiei jihadiste Stat Islamic în noiembrie 2014.

Tags: atentateCairoegiptHisham el-Ashmawylibiamoartetribunal
Categorii: Sinteze