Un lider al justiţiei iraniene cere pedeapsa maximă pentru iniţiatorii protestelor

Publicat:

Liderii recentului val de proteste împotriva conducerii politice din Iran ar trebui condamnaţi la cele mai grele sentinţe posibile, a afirmat luni un oficial din sistemul judiciar iranian, potrivit dpa, transmite agerpres.

“Cu siguranţă cei care au organizat şi condus revolta împotriva conducerii ar trebui să se aştepte la pedeapsa maximă”, a afirmat Hamid Shahriari, lider adjunct al sistemului judiciar din Iran, citat de agenţia de presă ISNA.


Citeşte şi: Peste de 100 de copii ai teroriştilor din ISIS sunt aşteptaţi să se întoarcă în Germania

Pedeapsa cu moartea este cea mai severă sentinţă din Iran şi poate fi aplicată pentru mai multe tipuri de fapte penale, printre care trafic de droguri, crimă sau înaltă trădare.

Shahriari nu a menţionat numărul persoanelor arestate în legătură cu aceste proteste, care au început la sfârşitul lui decembrie şi s-au concentrat în primă fază pe nemulţumiri privind situaţia economică, însă ulterior s-au transformat în demonstraţii mai ample de dezacord faţă de elita politică şi religioasă din Iran. Conform unor estimări, între 1.000 şi 1.800 de persoane ar fi fost arestate în timpul demonstraţiilor.

Preşedintele reformist Hassan Rohani a afirmat luni că poporul iranian “are un drept legitim de a cere să fie văzut şi ascultat şi de a-i fi luate în seamă solicitările”. “Trebuie pur şi simplu să acceptăm că poporul are ultimul cuvânt”, a spus el.

Media de stat au relatat că liderii protestatarilor sunt fie membri ai Mujahedinilor Poporului din Iran, o grupare în exil care susţine răsturnarea Republicii Islamice, fie monarhişti.

Mulţi oficiali de securitate au acuzat de asemenea puteri străini că au alimentat revolta. SUA au negat orice implicare.

Citeşte şi: Mii de oameni au rămas blocaţi în maşini din cauza ninsorilor care au afectat centrul Spaniei

Parlamentarii iranieni au discutat duminică, într-o sesiune specială, despre modalităţile de gestionare a demonstraţiilor. Protestatarii simpli, în special studenţi, ar urma să fie eliberaţi în etape, în timp ce liderii manifestaţiilor ar urma să fie pedepsiţi.

În violenţele legate de demonstraţii 18 persoane şi-au pierdut viaţa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.